“Mensen bestellen zelfs hun portie vis nu online”

Aantal webshops in België verdubbeld sinds coronacrisis
Toen iedereen door de coronacrisis in zijn kot moest blijven, bestelden we massaal online. Ook de kleine spelers roken hun kans. Gevolg: het aantal webshops van kmo’s in ons land is verdúbbeld.

Het aantal kmo’s met een webshop is in twee jaar tijd geboomd. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). 56.642 zijn er, de meerderheid ervan opgericht door kleine zelfstandigen. Dat is ruim dubbel zoveel vergeleken met de situatie voor de allereerste lockdown in 2020.

En klanten geven ook flink wat geld uit in die webshops: het totale bedrag steeg vorig jaar tot 11,7 miljard euro. Dat is bovendien lang niet alleen afkomstig van Belgische consumenten. Volgens sectororganisatie Safeshops.be komt ruim een vijfde van de inkomsten uit het buitenland. Bovendien zijn die miljarden een onderschatting: de inkomsten van ondernemers die via grote internationale spelers zoals Bol.com hun goederen verkopen, vallen namelijk buiten de berekening.

Eigen webwinkel eerst

Volgens Unizo-topman Danny Van Assche is dat lang niet slecht, al kan alles altijd beter. “Een groot deel van die transacties komt nu nog terecht bij grote internetbedrijven of in het buitenland”, zegt hij, erop wijzend dat zes op de tien zelfstandigen internationale webshops als hun grootste bedreiging zien. “Veel kmo’s hebben nu nog niet de middelen of het personeel om mee te zijn met alle ontwikkelingen, laat staan om te concurreren met die grote spelers. Daarom moeten we de reflex in gedachten houden om lokaal te winkelen en de online regels gelijk te trekken.”

Hij pleit daarom voor een eengemaakt, grensoverschrijdend btw-tarief voor e-commerce en gelijklopende milieuverplichtingen. Wat dat laatste betreft, wil Unizo ook een verbod op gratis retourneren. “Het gratis terugsturen van pakjes vloekt met elke normale economische en ecologische logica. Nochtans zorgen buitenlandse internetgiganten ervoor dat het overal blijft duren. Een verbod is niet meer dan logisch.”

800.000 euro steun

De Vlaamse regering wil ondernemers alvast helpen met infosessies en tools die hen leren hun online activiteiten te evalueren. Daarvoor maakt minister Crevits de komende twee jaar 800.000 euro vrij. “Er is nog veel groeipotentieel”, zegt de minister. “Een onderzoek van de PXL Hogeschool moet helpen om de huidige kennis nog beter te verspreiden. De komende jaren leggen we daarbij de nadruk op ondersteuning voor starters, ouderen en marktkramers.”

ANTONISSEN, T. “Mensen bestellen zelfs hun portie vis nu online”. Het Laatste Nieuws, 14 april 2022, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo