Amazon betaalt topman Jassy 6.500 keer zoveel als één werknemer

Amerikaanse toplonen gaan weer door het dak. In Belgische bedrijven is de betalingsongelijkheid bescheidener.

De ceo van Amazon.com, Andy ­Jassy, verdiende vorig jaar 6.474 keer zoveel als het mediane loon van zijn werknemers. De webwinkel maakte het cijfer vrijdag zelf bekend. De zogenaamde pay ratio is een verplicht onderdeel van de informatie die beursgenoteerde bedrijven moeten voorleggen aan de aandeelhouders. Het mediane loon bedroeg 32.855 dollar, wat betekent dat de helft van het personeel meer en de andere helft minder verdiende. Jassy kon 212.701.169 dollar incasseren. Het bedrag is zo hoog, omdat de ceo ­vorig jaar bij zijn aantreden 61.000 aandelen ontving, die hij in de loop van de komende jaren kan verkopen. Zijn basissalaris bedroeg 175.000 dollar.

Grootste jaarlijkse stijging

De bekendmaking van de pay ratio viel net op de dag dat het personeel in New York voor het eerst een vakbondsafvaarding kon afdwingen. Het jaar voordien, toen Amazon-oprichter Jeff Bezos nog ceo was, lag diens loon 58 keer hoger dan de mediaan. De op één na rijkste bewoner van de planeet verdiende toen 1,7 miljoen dollar.

Jassy is niet de enige Amerikaanse ceo die vorig jaar een groot bedrag kon incasseren. De beloning van Amerikaanse bedrijfs­leiders is ten opzichte van de modale werknemer duidelijk gestegen, stelde Amit Batish vorige week vast in een artikel op de website van de universiteit van Harvard. Batish is directeur van Equilar, een kennis- en adviescentrum voor managementbeloning. De pay ratio van de bedrijven die het cijfer tot nu toe hebben gepubliceerd, bedraagt 245. Dat is 27,60 % meer dan het jaar voordien en 35,40 % meer dan in 2018. ‘Als de trend aanhoudt, wordt 2021 het jaar met de grootste jaarlijkse stijging sinds de pay ratio in 2018 verplicht werd’, schrijft Batish.

Jassy incasseerde 212.701.169 dollar. Het bedrag is zo hoog, omdat de ceo bij zijn aantreden 61.000 aandelen ontving

Jassy was niet eens de best verdienende ceo, bleek uit een overzicht door de Financial Times. ­David Zaslav van Discovery incasseerde 247 miljoen dollar. Het bedrag was 2.972 keer zo hoog als het mediane loon. Ook Pat Gelsinger van Intel verdiende niet slecht, met 179 miljoen dollar. Dat leverde een pay ratio van 1.711 op. Telkens lag het bedrag zo hoog dankzij een uitzonderlijk bonus- of optiepakket.

Volgens Batish hebben veel ­bedrijven bij het uitbreken van de coronacrisis gesneden in het loonpakket van de ceo. Toen heel wat werknemers noodgedwongen werkloos thuiszaten, voelden bedrijfsleiders zich geroepen een solidaire geste te doen. Maar het jaar daarop werd dat bescheiden stapje achteruit dubbel en dwars goedgemaakt. In 2020 ging het door Equilar opgetekende mediane bedrag van 12,2 miljoen naar 12,0 miljoen dollar. Vorig jaar sprong het naar 14,3 miljoen dollar.

Het is afwachten of de aandeelhouders akkoord zullen gaan met de voorstellen om ceo’s zeer hoge beloningspakketten toe te kennen. Het pakket van Zaslav bijvoorbeeld heeft al een negatief advies gekregen van International Shareholder Services, het bedrijf dat de belangen van institutionele aandeel­houders behartigt.

De stijging van de pay ratio’s komt niet alleen doordat de ceo’s meer zijn gaan verdienen, maar ook doordat het mediane loon in de bedrijven is gedaald. De bedrijven uit Batish’ bestand rapporteerden een mediaan loon van 61.396 dollar, 8,30 % minder dan het jaar voordien. Als het staal representatief is, zou het de eerste keer sinds 2018 zijn dat er een daling wordt vastgesteld. Batish houdt er wel rekening mee dat het cijfer vertekend is doordat de bedrijven die het snelst rapporteren, de laagste lonen uitkeren.

Maal 208 in België

Ook Belgische beursgenoteerde bedrijven zijn sinds 2020 verplicht om een pay ratio bekend te maken. In dit geval gaat het om de verhouding tussen de hoogst en laagst betaalde medewerker in België. Bij de moederholding van bierbrouwer AB InBev ontving de ceo 208 keer zoveel als de laagst betaalde medewerker op de werkvloer, blijkt uit het jaarverslag. Michel Doukeris, die afgelopen zomer in dienst trad als ceo en voordien de Noord-Amerikaanse activiteiten aanstuurde, verdiende een jaarsalaris van 1,01 miljoen euro, aangevuld met een bonus van 7,2 miljoen euro. Samen met pensioen- en verzekerings­premies bedraagt de totaalsom 8,38 miljoen euro. Voor de berekening van de ratio wordt rekening gehouden met de eventuele uitoefening van opties die als lange­termijnbeloning zijn toegekend.

Bij UCB verdiende ceo Jean-Christophe Tellier 6,2 miljoen euro. Dat is 103 keer het salaris van de laagst betaalde werknemer. Ceo Ilham Kadri van Solvay kreeg vorig jaar 4,0 miljoen euro, 90  keer zoveel als het laagst betaalde personeelslid in België. De ratio is lager dan het jaar ervoor, toen de ceo 108  keer het loon van de laagst betaalde medewerker ontving. Holding Sofina komt uit op een ratio van 82. Bij KBC, waar ceo Johan Thijs 2,4 miljoen euro verdiende, lag de ratio op 51, iets hoger dan het jaar ervoor toen het om 48 ging. Umicore-ceo Marc Grynberg, die inmiddels het stokje heeft doorgegeven, verdiende 4,3 miljoen euro. Dat levert een pay ratio op van 57. Colruyt, waar ceo Jef Colruyt 1,46 miljoen euro verdiende, zit in dezelfde ordegrootte met een pay ratio van 53. De ratio is bescheidener bij telecombedrijf Proximus. Daar verdiende ceo Guillaume Boutin 1,1 miljoen euro, wat 27,3 keer het laagste werknemersloon was.

MOOIJMAN, R. Amazon betaalt topman Jassy 6.500 keer zoveel als één werknemer. De Standaard, 5 april 2022, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2022 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo