Het einde van het tijdperk van negatieve rentes

De snelheid waarmee alles kantelt, verbaast wel. Geen maand geleden stond de Duitse tweejaarsrente nog op -0,6 0 %. Ook de langetermijnrente in Duitsland loopt snel op. Het voorbije kwartaal gingen er 75 basispunten bij, de grootste stijging sinds 1994. Op een 10-jarige Duitse staatsobligatie krijg je nu 0,7 0 % rente. De forse stijging betekent dat obligatiebeleggers forse verliezen boeken op hun lopende obligaties in portefeuille. De vuistregel is dat het verlies gelijk is aan de stijging van de rente vermenigvuldigd met de looptijd van de obligatie. Op een tienjarige Duitse obligatie – in theorie de veiligste belegging in Europa – bedraagt het verlies het afgelopen kwartaal op die manier 7,5 0 %. Voor veel pensioenfondsen en andere defensieve beleggers – die verplicht zijn in overheidsobligaties te beleggen – doen de oplopende rentes al stevig pijn.

We moeten de oorzaak van het einde van het tijdperk van negatieve rentes niet ver zoeken: het is de snel oplopende inflatie. België viel woensdag met een inflatiecijfer van 8,30 % dan wel op, ook de rest van Europa en de wereld kreunt onder de stijgende prijzen. In Duitsland steeg de inflatie tot 7,3 0 %. Voor Duitsland was het al 48 jaar geleden dat de kerninflatie er nog zo hoog lag. De financiële markten gaan er daarom van uit dat de ECB en andere centrale banken het geweer van schouder moeten veranderen: ze zullen de rente sneller dan verwacht moeten optrekken, om te vermijden dat de inflatie compleet uit de hand loopt. Van ruime monetaire versoepeling vanuit de centrale banken – de oorzaak waarom rentes lange tijd negatief waren – is al helemaal geen sprake meer.

De markten gaan er voorlopig van uit dat de hoge inflatie niet al te lang zal aanhouden

Opvallend is wel dat de financiële markten op iets langere termijn geen terugkeer van de rente richting 4 of 5 procent verwachten, het niveau van voor de financiële crisis. Dat betekent dat de markten er voorlopig van uitgaan dat de hoge inflatie niet al te lang zal aanhouden. Ofwel omdat de schok van de grondstofprijzen finaal wegebt in de inflatiecijfers, ofwel omdat de economie in recessie gaat. Deze week sloegen de obligatiemarkten daarover dan ook een noodkreet. In de VS ging de rentecurve invers: dat betekent dat de korte tweejaarsrente hoger ligt dan de 10-jarige rente. In het verleden betekende een inverse rentecurve heel vaak de voorbode van een economische recessie. De markten lijken hiermee aan te geven dat ze vrezen dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente te hard zal optrekken om de inflatie te beteugelen. Of hoe recessievrees op de obligatiemarkten veel harder leeft dan op de aandelen-beurzen.

DECOCK, S. Het einde van het tijdperk van negatieve rentes. De Standaard, 1 april 2022, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo