Proximus maakt bundels weer 6 procent duurder

De populaire telecombundels Flex en Epic van Proximus kosten vanaf 1 mei 3 à 4 euro meer. Per maand.

In januari had Proximus al de ­tarieven opgetrokken van de telecombundels Familus/Tuttimus. Deze zogenaamde ‘packs’ werden toen 1,5 euro duurder per maand. Maar daar blijft het dus niet bij. In mei volgt een nieuwe prijsverhoging, dit keer voor de bundels Flex en Epic.

Zo zal een basis Flex-abonnement (met alleen internet en televisie) vanaf 1 mei 63,99 euro per maand kosten, in plaats van 59,99 euro. Dat is een stijging met 6,70 %. Voor wie er twee ­mobiele abonnementen bijneemt, gaat de prijs omhoog van 83,99 euro naar 88,99 euro per maand, of plus 6 %.

Proximus verwijst naar de ­hoge inflatie als verantwoording voor de nieuwe, stevige prijstoename. Het Belgische inflatiecijfer is in februari net boven de 8 % uitgestegen, vooral door de ­galopperende energieprijzen. Via het systeem van automatische loonindexering wordt personeel daardoor duurder, en volgens Proximus hebben ook de leveranciers van technologische apparatuur, zoals decoders en modems, hun prijzen opgetrokken.

Goedkoper internet

Toch zegt de topmanager van Proximus, Guillaume Boutin, dat zijn bedrijf inspanningen wil doen om gezinnen te helpen die hard worden getroffen door de ­inflatie. Met name door het basisinternetabonnement in prijs te verlagen. Deze formule (met een maandelijks volume van 100 gigabyte en een downloadsnelheid van maximaal 50 mbps) kost vanaf 1 mei nog 25 euro per maand in plaats van 27,50 euro. De naam verandert van Internet Start naar Internet Essential.

Die geste kan de kritiek bij de consumentenorganisatie Test Aankoop niet milderen. Volgens Test Aankoop had Proximus met zijn prijsverhoging in januari van enkele oudere packs de bedoeling om klanten naar de nieuwe Flex-packs te lokken. Om die vervolgens, met wat vertraging, ook in prijs te verhogen. ‘Midden in de energiecrisis en met een inflatie van meer dan 8 % treft deze nieuwe prijsverhoging de gezinnen hard in een product dat ­essentieel is in ons dagelijkse ­leven: het internet’, zegt woordvoerder Simon November.

De consumentenorganisatie klaagt al langer over het gebrek aan concurrentie op de Belgische telecommarkt. ‘De gemiddelde prijs in België voor een pack met internet, televisie en vaste telefonie bedraagt 73 euro per maand in België. In Duitsland is dat 32 % goedkoper en in Frankrijk zelfs 59 %.’

Proximus maakt bundels weer 6 procent duurder. De Standaard, 2 maart 2022, 25.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo