Kernwoord 'kostprijs'

‘We krijgen elke week mails om bakkerijen over te nemen’

Terwijl de ene na de andere zelfstandige bakker de deuren sluit, opent Bakkerij Aernoudt binnenkort winkel 34 en 35. ‘Er vallen gaten en wij vullen die. Maar het is niet dat alles hier vanzelf gaat. Wij zien ook af van de energie- en grondstoffenprijzen’, zegt de grootste bakker van Vlaanderen.

Houtpellets opnieuw fors duurder geworden: “Verdubbeling sinds januari”

Net als de energieprijzen blijft ook de prijs van houtpellets nog steeds stijgen. “Sinds januari is de prijs van pellets verdubbeld”, zegt Arvesta, een bedrijvengroep die houtpellets aanbiedt in haar talrijke Aveve-winkels. Reden voor de prijsstijging is de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen.

Alsof de elektrische auto nog niet duur genoeg was

Wie een elektrische auto van Nio wil kopen, een van de Chinese tegenhangers van Tesla, zal dieper in de buidel moeten tasten. In mei trekt de fabrikant de prijs van drie elektrische SUV’s op met 10.000 yuan (1.443 euro). Oorzaak zijn de stijgende grondstofprijzen, en dan vooral die van materialen om batterijen mee te maken. Het is niet voor het eerst dat we dit horen. Andere Chinese merken als Xpeng en Li Auto trokken de prijzen ook al op.

4 op 10 bedrijven overwegen productie te verminderen

Voedingsproductie amper nog rendabel door kleine marge

Bijna de helft van de Belgische voedingsbedrijven zullen de productie de komende weken wellicht moeten verminderen of zelfs stopzetten. “De grondstofschaarste en hoge kosten, die bovendien amper kunnen worden doorgerekend, maken het nauwelijks nog rendabel om te produceren”, klinkt het.
Copyright © 2022 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo