Airbus verkoopt Boeing oplawaai

De Europese vliegtuigbouwer Airbus stak concurrent Boeing in één dag tijd liefst driemaal de loef af.

Luchtvaartmaatschappijen KLM, Transavia én Qantas willen tientallen nieuwe vliegtuigen kopen bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Dat gebeurt telkens ten koste van die andere grote constructeur, het Amerikaanse ­Boeing.

Het Australische Qantas maakte gisteren als eerste bekend dat het Airbus had uitgekozen voor een grote bestelling. De luchtvaartmaatschappij wil zijn volledige vloot van Boeings voor binnenlandse vluchten op termijn vervangen door Airbus-toestellen van de types A320neo en A220. In totaal gaat het om 134 toestellen. Voor 40 vliegtuigen is al een harde toezegging gedaan, bij de 94 overige toestellen gaat het om een koopoptie. De vliegtuigen zouden vanaf 2024 worden afgeleverd, weliswaar verspreid over een periode van meer dan tien jaar.

Hoeveel geld er met de deal ­gemoeid is, maakte geen van de partijen bekend. Qantas beweert dat het gaat om ‘het grootste ­contract in de geschiedenis van de Australische luchtvaart’.

Amper een halve dag later kon het persbureau Reuters daar op basis van luchtvaartbronnen aan toevoegen dat ook de twee Nederlandse luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia – allebei ­onderdeel van de groep Air France-KLM – van plan zijn grote orders te plaatsen bij Airbus. Zo zou KLM interesse hebben in een reeks toestellen van het type A321. Eerder had Air France-KLM aangekondigd dat het in ­totaal zeker 80 vliegtuigen wilde bestellen, met een aankoopoptie voor nog eens 60 à 80 toestellen. Ook voor deze luchtvaartgroep is dat de grootste bestelling ooit.

Langere levertijden

Boeing lijdt al enige tijd onder langere levertijden, terwijl Airbus steeds meer de vruchten plukt van een hechtere samenwerking tussen de Nederlandse en Franse divisies van het bedrijf, die werken met verschillende leveranciers.

Toch is het niet allemaal ­kommer en kwel bij de Amerikaanse constructeur. Sinds de Boeing 737 Max weer mag worden gebruikt door luchtvaartmaatschappijen, is het aantal bestellingen voor dit type snel aan het ­herstellen. Boeing zou ook op kop liggen om een groot order binnen te halen van IAG, de eigenaar van British Airways.

VAN MAELE, P. Airbus verkoopt Boeing oplawaai. De Standaard, 17 december 2021, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo