Bedrijven haalden 12.100 miljard dollar op

Wereldwijd hebben de bedrijven in 2021 een record­bedrag van 12.100 miljard dollar (10.700 miljard euro) ingezameld op de financiële markten. Het geld werd opgehaald via de verkoop van aandelen, de uitgifte van obligaties en door nieuwe kredietfaciliteiten.

Met nog een paar dagen te gaan, ligt de opbrengst dit jaar al bijna 17 ,00 %hoger dan in 2020, dat ook een historisch jaar was. Ten ­opzichte van 2019, het jaar voor de coronapandemie, hebben de ­bedrijven bijna een kwart meer geld opgehaald, blijkt uit berekeningen van de Britse zakenkrant ­Financial Times.

Het recordbedrag onderstreept hoe gemakkelijk de financiële omstandigheden zijn in veel delen van de wereld en met name in de Verenigde Staten, waar meer dan 5.000 miljard dollar opgehaald werd. De omvangrijke programma’s voor het opkopen van obligaties, waarmee de centrale banken de economie ondersteunden tijdens de coronapandemie, hebben ertoe bijgedragen dat de leen­kosten voor bedrijven naar een historisch dieptepunt zijn gezakt. Daardoor bereikte de Amerikaanse markt voor bedrijfsobligaties voor het eerst een omvang van 10.000 miljard dollar.

Met de uitgifte van aandelen werd dit jaar opnieuw meer geld opgehaald na het record in 2020. Dit kwam onder andere door het stijgende aantal beursintroducties.

Bedrijven haalden 12.100 miljard dollar op. De Standaard, 29 december 2021, 19.

 

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo