Recordbedrag aan kapitaal stroomt naar groeibedrijven

Binnen- en buitenlandse investeerders pompten dit jaar bijna 1,4 miljard euro in jonge Belgische groeibedrijven, het hoogste bedrag ooit en het vijfde record op rij. Dat blijkt uit gegevens van De Tijd.

De essentie

  • In 2021 is een recordbedrag aan kapitaal voor Belgische groeibedrijven opgehaald.
  • Almaar meer Amerikaanse investeerders vinden de weg naar Europa, en België.
  • De koploper is het Brusselse databedrijf Collibra, dat dit jaar 216 miljoen.
  • Investeerders zien nog potentieel in de Belgische markt.

 

Starters

Elk jaar lijst De Tijd de kapitaalrondes op bij niet-genoteerde Belgische groeiers (start-ups, scale-ups en biotechbedrijven). De jongste jaren zit de financiering van zulke bedrijven stevig in de lift. De recordreeks leidde dit jaar tot een opgehaald bedrag van 1,37 miljard euro. Dat is 40,00 % meer dan in 2020 en het vijfde record op rij (zie grafiek) . Het cijfer houdt geen rekening met publieke transacties zoals beursintroducties of kapitaalverhogingen van genoteerde bedrijven. Ter vergelijking: in 2016 haalden de Belgische groeiers 319 miljoen op.

Eén kapitaalronde sprong er dit jaar uit: die van Collibra. De Brusselse dataspecialist haalde in november niet minder dan 250 miljoen dollar (216 miljoen euro) op, waarmee het dit jaar afgetekend het nummer één is. Het Belgisch-Franse fintechbedrijf Ibanfirst staat op twee met een kapitaalronde van 150 miljoen euro en het softwarebedrijf Efficy op drie met 80 miljoen euro.

Collibra werd bij de operatie gewaardeerd op 5,25 miljard dollar. Daarmee werd het de eerste Belgische pentacorn – een niet-genoteerd techbedrijf met een waarde van meer dan 5 miljard dollar – en de waardevolste Belgische start-up ooit. In het clubje Belgische miljardenbedrijven, zogenaamde eenhoorns (unicorns), zitten ook de Waalse softwarespecialist Odoo en het webhostingbedrijf Team.blue (ex-Combell). De volgende Belgische unicorns zouden wel eens de softwarebedrijven Showpad en Deliverect kunnen worden.

Grotere rondes

Bij de grootste tien operaties van dit jaar werd in totaal 777 miljoen euro opgehaald. Er waren 15 kapitaalrondes van meer dan 20 miljoen. De gemiddelde ronde bedroeg 10 miljoen euro. Ter vergelijking: vijf jaar geleden was de top 10 ‘maar’ goed voor 178 miljoen vers kapitaal en waren er slechts drie kapitaalrondes boven 20 miljoen euro. Showpad, toen de grootste deal van het jaar met een kapitaalronde van 44 miljoen, zou nu pas negende staan.

‘De rondes worden groter’, beaamt Renaat Berckmoes, vennoot bij de durfkapitalist Fortino. ‘Als een softwarebedrijf vijf jaar geleden 6 miljoen euro ophaalde, was er sprake van een grote ronde. Nu is dat opgeschoven naar 10 à 15 miljoen.’

Er zit veel geld in de markt, stelt hij vast, samen met David Dessers, managing partner van het advocatenkantoor Cresco. Buitenlandse investeerders hebben massa’s geld waarmee ze op zoek gaan naar rendement. Europese en Belgische tech- en biotechbedrijven zijn in hun ogen nog relatief goedkoop.

‘De waarderingen zijn in Europa lager dan in de Verenigde Staten’, zegt Berckmoes. ‘Amerikaanse investeerders komen hier sneller naartoe. Ze zijn bereid meer geld op tafel te leggen. Kijk naar Collibra.’ Investeerders stonden naar verluidt aan de voordeur van het databedrijf te dringen om mee aan boord te komen. Daardoor kon Collibra – net als veel andere start- ups en spin-offs – veel geld ophalen, bovendien tegen een hogere waardering.

Het vertaalt zich in topkwartalen voor de financiering van groeibedrijven. De twee beste kwartalen ooit in ons land werden in 2021 neergezet. In de top 5 van de beste kwartalen ooit staan er drie van 2021. Lees: corona heeft geen negatief effect gehad op de financiering van groeiers, integendeel. Door de pandemie raakte de digitalisering in een hogere versnelling. Veel jonge techbedrijven speelden daarop in om geld op te halen.

Voor volgend jaar staat al één grote operatie in de steigers. Het Waalse biotechbedrijf Univercells bereidt een kapitaalronde van om en bij 100 miljoen euro voor. Het zou de laatste private financiering moeten zijn voor een mogelijke beursgang, die gepland staat in de tweede helft van 2022.

Sterren staan gunstig

Buitenlandse investeerders hebben de weg naar ons land gevonden, tech- en biotechbedrijven kunnen aan aantrekkelijke(re) voorwaarden geld ophalen en in beide sectoren is het ecosysteem matuurder geworden. De sterren staan gunstig, maar Dessers vindt dat het nog beter kan. ‘Het ondernemerschap kan meer gestimuleerd worden.’

De situatie is veel beter dan vijf à tien jaar geleden, zegt investeerder Jurgen Ingels, maar er is nog een lange weg te gaan. ‘Er is een vliegwiel gezet op de Belgische technologiesector, maar we zitten nog niet op het niveau van Nederland of Zweden.’ Ingels en Berckmoes onderstrepen dat er hoop is, omdat een tweede generatie techondernemers opgestaan is die op haar beurt nieuwe projecten lanceert. Daar moet op ingespeeld worden. ‘Ik hoop dat we in België in de slipstream van Collibra een op datamanagement georiënteerd ecosysteem kunnen bouwen’, zegt Berckmoes.

SEPHIHA, M. Recordbedrag aan kapitaal stroomt naar groeibedrijven. De Tijd, 28 december 2021, 11.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo