Kloof tussen topverdieners en lage lonen neemt nog toe

De laagste lonen evolueerden tussen 2009 en 2019 veel minder gunstig dan die van topverdieners, zegt de denktank Minerva.

Volgens Minerva hebben de belangrijkste bevolkingsgroepen die minder dan gemiddeld verdienen tussen 2009 en 2019 hun reëel loon weinig zien stijgen tot zelfs zien dalen. Het gemiddelde bruto maandloon van directeuren van grote ondernemingen steeg in die periode daarentegen met bijna 10,00 % (in reële termen). Het slechtste af was de ongeschoolde arbeider in de transport- en logistieke sector. Die verdiende in 2019 in reële termen 4,00 % minder dat een vergelijkbare arbeider in 2009.

Creatief met auteurs­rechten

Van de tien meest arbeidsintensieve beroepen, zag de helft ervan het loon met bijna 2,00 % dalen. Het gaat onder meer om werknemers in transport en logistiek, vrachtwagen- en buschauffeurs en ­admini­stratieve medewerkers.

De grootste loonstijgingen waren er bij directeuren, managers, financieel specialisten en softwarespecialisten. Bekend is ook dat her en der gretig gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid om vergoedingen in auteursrechten uit te betalen. Dat gebeurde onder meer in de software- en auditsector. Maar ook een powerpoint opstellen, was vaak al voldoende voor een vergoeding in auteursrechten.

Kloof tussen topverdieners en lage lonen neemt nog toe. De Standaard, 29 september 2021, 15.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo