Miljoenenboete voor afspraken muziekbranche

De Duitse concurrentiewaakhond veroordeelt drie muziekinstrumentenfabrikanten tot een zware boete omdat ze de prijzen voor hun instrumenten, zoals gitaren, piano’s en synthesizers, met elkaar hadden afgestemd. Ook twee ketens die de instrumenten verkopen, worden beboet.

De Duitse filialen van de Japanse instrumentenbouwers Yamaha en Roland en het Amerikaanse Fender moeten, samen met de winkels Thomann en MUSIC Store en enkele hooggeplaatste medewerkers, een boete betalen van 21 miljoen euro. Thomann heeft ook een webshop in België.

“De fabrikanten en de handelaars probeerden systematisch en jarenlang de concurrentie te beperken voor consumenten”, zegt Andreas Mundt, hoofd van de Duitse concurrentiewaakhond. “De fabrikanten hebben op zijn minst de belangrijke handelaars Thomann en MUSIC Store aangezet niet onder een vaste minimumprijs te verkopen.”

Yamaha en Roland gebruikten software om de verkoopprijzen in de gaten te houden, om zeker te zijn dat de winkels de afgesproken prijzen naleefden. Zo niet, dreigden de instrumentenbouwers met leveringsstops.

De Duitse filialen van de Japanse instrumentenbouwers Yamaha en Roland en het Amerikaanse Fender moeten, samen met de winkels Thomann en MUSIC Store en enkele hooggeplaatste medewerkers, een boete betalen van 21 miljoen euro. Thomann heeft een eigen webshop die ook in België beschikbaar is.

Miljoenenboete voor afspraken muziekbranche. De Morgen, 6 augustus 2021, 13.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo