Je kunt dan toch geen Tesla kopen met bitcoins

Bitcoins verbruiken ­gigantisch veel energie. Voor Elon Musk is dat reden genoeg om de cryptomunt dan toch niet te aanvaarden als betaalmiddel.

Het was nieuws dat de koers van de cryptomunt bitcoin door het dak joeg: Tesla maakte begin ­februari bekend dat het de virtuele munt zou aanvaarden als ­betaalmiddel om een wagen mee te kopen. Tegelijk maakte het ­bekend dat het voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins had gekocht.

Op dat voornemen komt het bedrijf enkele maanden later ­alweer terug. ‘Tesla heeft de aankoop van voertuigen met bitcoin onderbroken’, tweette ceo Elon Musk gisteren. ‘We maken ons zorgen om het snelgroeiend ­gebruik van fossiele brandstoffen om bitcoins te “minen” en te verhandelen, vooral het gebruik van steenkool, dat de zwaarste uitstoot heeft van eender welke brandstof.’

Die kritiek werd in februari al geopperd toen Tesla zijn plannen uit de doeken deed. Toen merkten critici al op dat Tesla het klimaat wil redden met auto’s die geen uitlaatgassen produceren, maar tegelijk zijn schouders zet onder een cryptomunt met een notoir hoog energieverbruik. Bitcoins ‘minen’ en verhandelen kost bijzonder veel computer­rekenkracht, en dus elektriciteit.

Maar nu verandert het bedrijf het geweer dus van schouder. ‘Cryptomunten blijven een goed idee op veel niveaus en hebben een beloftevolle toekomst’, stelt Musk. ‘Maar dat mag niet ten koste van het milieu gaan.’ Tesla zal zijn bitcoins niet verkopen, maar ze pas weer gebruiken ‘eenmaal het minen van bitcoins met duurzame energie ­gebeurt’.

Musk tweette ook een grafiek die het energieverbruik van bitcoin weergeeft: naar schatting 148,77 terawattuur per jaar. Hij noemde dat insane – gekkigheid. Het is nog maar de vraag of ­iemand ooit een Tesla met bitcoins heeft gekocht. Heel wat waarnemers twijfelen daar sterk aan en zien in de beslissing vooral een manier om de kritiek op het ­bedrijf te ontmijnen.

Dogecoin

Musk zei ook naar andere cryptomunten te kijken met een energieverbruik dat minder dan 1 procent van dat van bitcoin ­bedraagt. Zo pusht Musk al een tijdje ‘doge­coin’, een als grap gestarte cryptomunt. Onlangs vroeg hij zich op Twitter nog af of Tesla die munt als betaalmiddel zou moeten ­gebruiken, en stelde hij dat zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX dogecoin zal accepteren als ­betaalmiddel voor een missie naar de maan volgend jaar.

Maar het is nog altijd onduidelijk of Musk het met dogecoin wel echt meent. Want in het satirische Amerikaanse tv-programma ­Saturday night live noemde hij het onlangs nog a hustle – oplichting.

Vlak na de mededeling van Musk kelderde de bitcoin met 17 procent en zakte naar 45.700 dollar, het laagste punt sinds ­begin maart. Daarna wist het de helft van dat verlies weer goed te maken.

LEMMENS, K. Je kunt dan toch geen Tesla kopen met bitcoins. De Standaard, 14 mei 2021, 21.

Lees ook Tesla koopt voor anderhalf miljard dollar bitcoins

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo