Ex-werkgever Van Avermaet bekent schuld

Het beveiligingsbedrijf G4S, de vroegere werkgever van Jean-Paul Van Avermaet, houdt rekening met een boete van 50 miljoen euro voor verboden marktafspraken.

Dat G4S een boete zou krijgen, is vooral slecht nieuws voor ex-G4S-manager en ex-ceo van Bpost Jean-Paul Van Avermaet. G4S wijst in de toelichting bij de voorziening van 50 miljoen euro die het boekt expliciet naar zijn Belgische activiteiten, die toen geleid werden door Van Avermaet. De voorziening heeft zowel te maken met het onderzoek in België van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) als dat van het Amerikaanse Department of Justice (DoJ). Veronique Thirion, die het onderzoek bij de BMA leidt, zei tegenover De Tijd dat de voorziening die G4S aanlegt, een teken is dat de BMA een stevig dossier heeft.

Schadeloosstelling

G4S waarschuwt in zijn jaarverslag zelf dat er behalve een geldboete nog andere negatieve gevolgen kunnen zijn. Tot en met het uitsluiten van deelname aan tenders. Bovendien kunnen partijen die destijds benadeeld werden door verboden marktafspraken, schadeloosstelling nastreven. Opvallend is dat G4S de feiten niet ontkent en zelfs meewerkt aan het onderzoek.

Niet alleen G4S maar ook Securitas en Seris worden ervan verdacht jarenlang verboden marktafspraken gemaakt te hebben. De BMA kwam de praktijken begin vorig jaar op het spoor nadat Securitas de feiten had opgebiecht. Wie dat als eerste doet, heeft zicht op immuniteit. Wie daarna komt, kan alleen strafvermindering krijgen en moet in zijn biecht nieuwe elementen aanbrengen. Bovendien blijft de korting op de boete geringer.

Van Avermaet, die toen het kartelonderzoek bekend raakte al aan de slag was bij Bpost, waar hij tot halfweg maart van dit jaar ceo was, heeft zo lang ontkend dat de plaatsen om in aanmerking te komen voor strafvermindering al ingenomen waren. Hij wordt bovendien beschouwd als een kopstuk, omdat hij tussen 2010 en begin 2020 meestal landenverantwoordelijke was bij 4GS en ook een tijd voorzitter was van de beroepsvereniging van beveiligingsbedrijven in België. Van Avermaet leidde onder meer een vergadering met de ceo’s van Securitas en Seris in Hotel Van der Valk in Zaventem waar verboden marktafspraken werden gemaakt.

Gevangenisstraf

De BMA hoopt nog dit jaar het onderzoek af te ronden. Hun onderzoeken eindigen meestal met een schikking, waarbij partijen de opgelegde straf aanvaarden. Voor Van Avermaet liggen de kaarten minder gunstig. Hij zou afstevenen op een individuele vervolging. Hij kan wel rekenen op advocaat Stefaan Raes, de gewezen voorzitter van de toenmalige Raad voor Mededinging, de voorloper van de BMA. Raes wilde gisteren geen commentaar geven. ‘Ik bevestig noch ontken dat ik voor Van Avermaet optreed. Ik geef de namen van mijn cliënten niet vrij in de pers.’

De affaire deed verschillende koppen rollen aan de top van de beveiligingsfirma’s. Ze kregen allemaal een andere ceo. Van Avermaet werd ceo bij Bpost, maar ook daar bleef de zaak hem achtervolgen. Uiteindelijk greep de overheid in en schoof hem opzij. Ook in de raad van bestuur van Bpost, die de zaak lang liet aanslepen, kwam er een schoonmaak.

Toch komt op papier het grootste risico voor de vroegere postbaas uit de VS. De BMA deelt boetes uit, maar het DoJ vordert gevangenisstraffen.

DENDOOVEN, P. Ex-werkgever Van Avermaet bekent schuld. De Standaard, 27 mei 2021, 25.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo