Brussel tackelt Uber

Het Brussels Gewest verbiedt Uber-chauffeurs om reservaties aan te nemen met hun smartphone. Uber vraagt de overheid het advies van het Grondwettelijk Hof af te wachten.

Het is opnieuw hommeles tussen Uber en de Brusselse overheid. Het Brussels Gewest besliste om vanaf maandag de verordening en de decreten uit 1995 op de verhuur van wagens met chauffeur toe te passen. Dat meldt La Libre Belgique.

Die wetgeving bepaalt dat een rit minstens drie uur op voorhand moet worden gereserveerd en dat elke geolocatie van een gsm verboden is. Dat impliceert dat chauffeurs van Uber (2.000) en concurrent Heetch (400-tal) hun smartphone niet mogen gebruiken om reservaties aan te nemen – terwijl dat net de manier is waarop ze werken.

Chauffeurs die de regels overtreden, krijgen bij een eerste controle een waarschuwing. Bij recidivisme riskeren ze een boete, strafrechtelijke vervolging, inbeslagname van de wagen en intrekking van de licentie.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), die zelf bevoegd is voor de taxisector, zei maandagochtend op de RTBF-radiozender La Première dat de concurrentie van Uber op de lange termijn niet houdbaar is. ‘De vraag is welke toekomst we geven aan het personenvervoer in Brussel.’ Hij wil het dossier donderdag op de tafel van de ministerraad leggen en plant dan ook een overleg met de sector.

Een honderdtal Uber-chauffeurs protesteerde maandagochtend aan het kabinet van Vervoort vlakbij het Brusselse Warandepark.

De PS’er kantte zich in het verleden al openlijk tegen de deeleconomie en de platformbedrijven. ‘We moeten ons ervan bewust worden dat dat model sociaal onuitstaanbaar is. Wanneer ik kerels op de fiets zie met hun UberEats- of Deliveroo-tas op de rug, maak ik me de bedenking dat we in de richting gaan van een vorm van slavernij’, zei Vervoort twee jaar geleden over het nieuwe Brusselse taxiplan.

Verdeelde meerderheid

De demarche valt niet in goede aarde in de Brusselse meerderheid. De liberale minister Sven Gatz pleit ervoor om het advies van het Grondwettelijk Hof over Uber en de taxisector af te wachten, ‘zoals het Brusselse Hof van Beroep expliciet vraagt’. ‘In plaats van archaïsche regels uit 1995 te willen handhaven’, tweet Gatz.

Staatssecretaris en voormalig minister van mobiliteit Pascal Smet (sp.a) sluit zich daarbij aan: ‘Smartphones en slimme technologie verbieden in 2021 is te zot om los te lopen. We moeten het oordeel van het Grondwettelijk Hof afwachten en intussen aan een nieuw voorstel werken!’

Ook Uber roept de Brusselse regering op het advies van het Hof af te wachten.

De huidige Brusselse minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt (Groen), onthoudt zich van commentaar. Ze heeft extra uitleg gevraagd aan minister-president Vervoort.

‘Kok zonder potten en pannen’

Brussels oppositielid Christophe De Beukelaer (cdH) vergelijkt de regeringsbeslissing met een verbod voor een kok om zijn potten en pannen te gebruiken. ‘In volle pandemie en aan de vooravond van een zware economische crisis brengt de regering het inkomen van duizenden gezinnen in gevaar.’

CD&V-oppositielid Bianca Debaets snapt niet waarom de regering economische vooruitgang en modernisering wil tegenhouden. ‘Uiteraard moet er een oplossing komen voor de huidige spanningsvelden in de taxisector en het feit dat Uber de sociale wetgeving negeert. Maar dat zal niet lukken door een innovatief en toekomstgericht bedrijf zomaar van het ene op het andere moment helemaal lam te leggen.’

Vlaanderen

In tegenstelling tot Brussel zette Vlaanderen begin vorig jaar met een nieuw taxidecreet de deur open voor apps als Uber, Heetch en Beep. Wave-a-Cab lanceerde zich vorige maand op de al drukbezette markt.

Het decreet schreef eerst voor dat er 15 minuten moeten zitten tussen het vertrek en de bestelling via app of website. Maar die regel werd in de loop van 2020 afgeschaft.

ROUSSEAU, S. Brussel tackelt Uber. De Tijd, 2 maart 2021, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo