Peugeot en Fiat fuseren tot Stellantis

De autobouwers PSA (Peugeot) en FCA (Fiat) hebben alle nodige goedkeuringen binnen voor hun fusie. Daardoor ontstaat de vierde grootste constructeur ter wereld.

Het huwelijk tussen de Franse autobouwer PSA en zijn Italiaanse concurrent FCA is bezegeld. Beide constructeurs hebben bij de autoriteiten alle noodzakelijke goedkeuringen verkregen voor hun geplande fusie. Dat kondigde Carlos Tavares, CEO van PSA en het nieuwe fusiebedrijf, maandag aan. In de loop van maandag gaven ook de aandeelhouders van PSA en FCA hun zegen aan het huwelijk.

PSA (Peugeot SA) en FCA (Fiat-Chrysler) kondigden eind 2019 hun trouwplannen aan. Om de goedkeuring van de 21 nationale en de Europese concurrentiewaakhonden te krijgen, moesten de bedrijven enkele toegevingen doen. Zo vreesde de Europese Commissie dat de fusie de concurrentie te veel zou beperken op de bestelwagenmarkt. PSA en FCA boden daarom aan om het bestaande samenwerkingsakkoord tussen PSA en Toyota uit te breiden. Daarnaast krijgen andere producenten van bestelwagens gemakkelijker toegang tot het herstel- en onderhoudsnetwerk van de nieuwe groep.

In september pasten FCA en PSA de fusievoorwaarden verder aan als gevolg van de coronacrisis. Zo verminderde FCA het speciale dividend voor zijn aandeelhouders van 5,5 tot 2,9 miljard euro. Terwijl het belang van PSA in de onderdelenmaker Faurecia aanvankelijk bij de Fransen zou blijven, belanden die aandelen nu toch bij het nieuwe fusiebedrijf.

Het nieuwe concern, dat de naam Stellantis krijgt, wordt de vierde grootste autoproducent ter wereld, na Volkswagen, de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi en Toyota. De groep omvat 14 automerken, waaronder Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge en Jeep. Beide bedrijven verwachten 5 miljard euro aan synergieën uit de samenwerking te halen. Vooral op het gebied van elektrificatie lopen de twee Europese constructeurs achter op de concurrentie.

VANACKER, L. Peugeot en Fiat fuseren tot Stellantis. De Tijd, 5 januari 2021, 14.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo