Gezinnen parkeren 15 miljard extra op spaarboekjes

De populariteit van het spaarboekje blijft stijgen, hoewel de gezinnen ook meer aandelen en beleggingsfondsen kopen.

Ondanks de historisch lage spaarrente hebben de Belgen in 2020 zowat 15 miljard euro vers geld gestort op gereglementeerde spaarboekjes. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij elf banken. De instroom was sinds 2012 nooit zo groot.

De gezinnen konden veel meer sparen en beleggen dan in 2019, omdat de coronacrisis de consumptie fors deed dalen en de koopkracht ongeveer stabiel bleef. Niet-essentiële winkels en de horeca waren verscheidene maanden gesloten. Ook de angst voor werkloosheid zette een rem op de consumptie. Spaarboekjes blijven profiteren van hun klassieke troeven: onmiddellijke beschikbaarheid en depositogarantie tot 100.000 euro.

De stijging van de spaartegoeden was het grootst bij KBC (4,2 miljard), Belfius (3,7 miljard) en BNP Paribas Fortis (3,1 miljard). De toename bij Argenta zou bijna dubbel zo groot zijn geweest als de gerapporteerde 945 miljoen indien de spaarbank de gereglementeerde spaarboekjes van onder meer rechtspersonen niet had omgezet in niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Verscheidene banken hebben de jongste jaren hetzelfde gedaan om niet meer de wettelijke minimumrente van 0,11 % te moeten betalen op de spaarboekjes van bedrijven.

Zichtrekeningen

Behalve de spaartegoeden zijn ook de zichtrekeningen sterk gegroeid. ‘De aangroei op betaalrekeningen bedroeg 26,00 % in 2020, tegenover 17,00 % in 2019’, zegt Belfius. ‘Door de lage spaarrente is het minder aantrekkelijk om geld over te schrijven van de zichtrekening naar de spaarrekening. Dat was het voorbije jaar nog meer het geval als gevolg van de pandemie en de daling van de consumptie.’

Ook BNP Paribas Fortis spreekt van een ‘opmerkelijke toename’ van de tegoeden op zichtrekeningen. Maar de grootbank publiceert net als de andere banken geen absolute cijfers.

De gezinnen hebben ook veel meer beleggingsproducten gekocht. De forse daling van de aandelenmarkten in het voorjaar overtuigde hen dat het een goed moment was om voor het eerst of meer op de beurs te beleggen. De aankoop van zowel aandelen als beleggingsfondsen steeg fors.

Aandelen

BNP Paribas Fortis zegt dat zijn klanten liefst 112,00 % meer investeerden in aandelen en 23,00 % meer in beleggingsfondsen. De instroom in fondsen blijft in absolute cijfers wel groter dan die in aandelen. ‘De doorsnee-Belg blijft heel voorzichtig’, signaleert de bank. ‘Hij spaart vooral op spaar- en zichtrekeningen en zal pas in tweede instantie meer beleggen.’

Bij Bolero, de broker van KBC, steeg het aantal beurstransacties met meer dan 250,00 %. Er waren duidelijk meer aankooporders (60,00 %) dan verkooporders (40,00 %). Binck Bank zegt dat de instroom van cash even groot was als er eind 2019 op de rekeningen stond. ‘De vooruitgang van ETF’s (beursgenoteerde beleggingsfondsen) is het meest opmerkelijk. De activiteit in ETF’s vertienvoudigde.’ Keytrade zegt dat het aantal klanten dat aandelen of andere beleggingsinstrumenten kocht met 63,00 % is toegenomen.

Voorts blijft de vraag naar duurzame beleggingen toenemen. Bij KBC is bijna één nieuwe belegging op twee duurzaam.

De belangstelling voor vastrentende producten daalt, omdat de langetermijnrente lager is dan ooit. BNP Paribas Fortis zag een forse daling van de instroom in obligaties (-28,00 %) en tak21-spaarverzekeringen (-27,00 %).

Belgen kopen fors meer aandelen

Belgische beleggers hebben in 2020 van de forse daling van de beurzen geprofiteerd om veel meer aandelen en beleggingsfondsen te kopen. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd. ‘Niet alleen de dip op de markten, maar ook de door de lockdown vrijgekomen tijd en middelen deden hen die stap zetten’, klinkt het bij Bolero.

De beurzen kregen in het voorjaar zeer zware klappen, maar herstelden later. Voorts konden de gezinnen meer beleggen, omdat de sluiting van niet-essentiële winkels en de horeca de consumptie sterk deed dalen. Ze kochten niet alleen veel aandelen en fondsen, maar parkeerden ook vele miljarden extra op spaarboekjes en op zichtrekeningen.

VERVENNE, W. Gezinnen parkeren 15 miljard extra op spaarboekjes. De Tijd, 5 januari 2021, 6
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo