Nieuwe cao over thuiswerk bevat recht op ‘deconnectie’

Werk­nemers die verplicht van thuis uit werken, hebben het recht om na de arbeidstijd ­onbereikbaar te zijn.

Vakbonden en werkgevers ­hebben een nieuwe, nationale cao afgesloten over telewerk, of thuiswerk. De overeenkomst geldt voorlopig tot 31 december van dit jaar en is van ­toepassing op bedrijven en werknemers die vallen onder de overheidsverplichting om aan telethuiswerk te doen. Die maatregel is genomen om de verspreiding van het corona­virus tegen te gaan.

De cao bevat de minimale regels waaraan alle bedrijven zich bij thuiswerk moeten houden. Dat is volgens de christelijke vakbond ACV vooral van belang voor werknemers in ­ondernemingen waar nog geen afspraken zijn gemaakt, ook al is thuiswerk al maanden ­verplicht en bestaat er al enkele jaren een cao die ‘vrijwillig’ ­telewerk regelt.

Net als die eerdere cao steunt ook deze nieuwe overeenkomst op het basisprincipe van ‘gelijke behandeling’ met de situatie waarbij in het ­bedrijf zelf wordt gewerkt. De loon- en arbeidsvoorwaarden moeten dezelfde zijn, en dat geldt ook voor de arbeidsduur. ‘Wie op kantoor werkt, is niet verplicht om na de gewone werkuren de hele avond online of telefonisch bereikbaar te blijven. Hetzelfde geldt voor thuiswerkers. Ook zij hebben het recht op deconnectie, om na de normale werkuren ­onbereikbaar te zijn’, zegt ­Mathieu Verjans, nationaal ­secretaris van het ACV.

Aandacht voor het psychosociale welzijn van de thuiswerkers is van groot belang, vindt Verjans. ‘Voor veel mensen begint het thuiswerken zwaar door te wegen. Daarom legt deze cao de nadruk op het belang van goede preventiemaatregelen.’

RASKING, J. Nieuwe cao over thuiswerk bevat recht op ‘deconnectie’. De Standaard, 28 januari 2021, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo