Horeca is honderd dagen dicht: bijna helft zaken zegt het maar twee maanden meer te kunnen volhouden

De horeca is honderd dagen dicht, en volgens een enquête van Horeca Vlaanderen staat het water bij veel zaken ver boven de lippen. Liefst 46,00 % laat weten dat, als er niets verandert, ze binnen dit en twee maanden de boeken moeten sluiten. Vier op de tien zaken overleven momenteel enkel nog bij gratie van het eigen spaarboekje. 37,00 % put uit de bedrijfsreserves. Slechts twee op de tien redden het met de huidige steunmaatregelen.

Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, schrikt niet van de cijfers. “Ze vertalen wat ik elke dag in mijn mailbox zie toestromen. Cafés, restaurants, hoteliers, cateraars: almaar meer zaken krijgen het nu echt moeilijk. Mensen moeten hun eigen centen aanspreken om te overleven.”

Vorig jaar draaide de horeca een omzetverlies van net geen zes miljard euro. “En momenteel zitten we al opnieuw aan anderhalf miljard. Terwijl er geen zicht op beterschap is. Wanneer gaan we open? Niemand weet het. Toen we op 19 oktober sloten, leek het voor enkele weken te zijn. De steunmaatregelen die toen genomen werden, waren voor een kortere termijn. Intussen zitten we al aan honderd dagen en moet er meer gedaan worden. Mensen komen niet toe met wat ze krijgen.”

Hoger percentage

Concreet vraagt Horeca Vlaanderen om de Vlaamse steun van tien procent op de omzet te verhogen. “Als je kijkt naar de cijfers die de ondernemers hier voorleggen, is het duidelijk dat het niet volstaat. Ze moeten maand na maand hun dubbel overbruggingsrecht – wat in principe hun persoonlijk inkomen is – aanspreken om de vaste kosten te dekken. Trek dus dat percentage omhoog. En bereken de steun op basis van de gemiddelde maandomzet van een volledig jaar. Nu gebeurt dat op basis van de omzet van dezelfde maand in 2019. Dat betekent dat zaken die in een normaal jaar het gros van hun inkomsten halen uit de zomermaanden, momenteel tien procent van hun slechtste maanden – de winter – krijgen. Terwijl de vaste kosten wel het jaar door gelijk zijn.”

“We zijn voor de duidelijkheid zeer dankbaar voor wat er al allemaal gebeurd is door de regeringen – zo waren er ook de RSZ-kwijtscheldingen voor het derde kwartaal of de verlaging van de btw op non-alcoholische dranken en voeding”, zegt De Caluwe. “Maar als er niet nog meer gebeurt, zeker nu het uitstel van aflossingen door de banken ook afloopt, dan zullen er de volgende maanden veel sneuvelen.”

Op het kabinet van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) klinkt het dat de Vlaamse steunmaatregelen voor de horeca binnenkort opnieuw geëvalueerd worden. “Die steun in de vorm van tien procent omzet loopt eind februari af. Tegen dan zien we of die verlengd én aangepast moet worden. Daarnaast wordt vrijdag een beslissing genomen rond de voorwaarden van de globalisatiepremie. Dat is een premie die bedrijven – en dus ook horecaondernemingen – kunnen krijgen als ze over de laatste drie kwartalen van 2020 heel zwaar omzetverlies hebben geleden. En verder is de handelshuurlening ook nog verlengd tot eind maart. Veel cafés en restaurants kunnen bij de Vlaamse overheid tegen een laag tarief een lening aangaan om de handelshuur te betalen. Die moet je pas na een half jaar beginnen af te betalen, wat ook even voor ademruimte zorgt.”

SNICK, C. Horeca is honderd dagen dicht: bijna helft zaken zegt het maar twee maanden meer te kunnen volhouden. Het Nieuwsblad digitaal, 27 januari 2021.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo