Triodos Bank zet spaarrente op nul

De bank vervangt het traditioneel spaarboekje door een rekening zonder minimumrente. De grootbanken volgen voorlopig niet.

De duurzame bank Triodos Bank stopt op 7 december met het aanbieden van het traditionele spaarboekje, waarvoor een wettelijke minimumrente van 0,11 % geldt. In de plaats komen twee niet-gereglementeerde rekeningen met een opbrengst van 0,00 %. Voor wie meer dan 500.000 euro op zijn Triodos-rekening heeft staan, gaat de bank nog een stapje verder en past ze een negatieve rente van -0,50 % toe.

Tot nu toe werden gezinnen in ons land niet geconfronteerd met een nulrente of negatieve rente. KBC rekent wel al sinds 2015 een strafrente aan bij grote bedrijven en de private bank Puilaetco deed dat vorig jaar voor het eerst bij vermogende Belgen met zeer veel spaargeld. Veel sectorgenoten volgden die voorbeelden. Sinds deze maand rekent BinckBank België beleggers een bewaarrente van -0,50 % aan op saldo’s boven 25.000 euro.

Banken-CEO’s hebben de voorbije jaren herhaald dat de minimumrente hen te veel geld kost, maar de federale regering weigerde ze te schrappen. Dat een kleine bank als Triodos nu de stap zet voor de modale spaarder doet de vraag rijzen of andere banken volgen. De grootbanken BNP Paribas Fortis, Belfius en ING België gaven gisteren aan dat ze geen plannen in die richting hebben.

Kosten

De zowat 72.000 Belgische spaarders met samen 1,5 miljard euro bij Triodos Bank krijgen tot 1 december de keuze om over te stappen naar een nieuwe, niet-gereglementeerde rekening of naar een andere bank.
‘De vergoeding die we onze klanten op het gereglementeerde spaarboekje betalen, staat steeds minder in verhouding tot de kosten’, verduidelijkt Thomas Van Craen, de directeur van Triodos Bank België. Op een gereglementeerd spaarboekje geldt een wettelijke minimumopbrengst: een basisrente van 0,01 % plus een getrouwheidspremie van 0,10 %. De depositorente – het tarief dat banken betalen als ze overtollig spaargeld bij de centrale banken van de eurozone parkeren – is daarentegen negatief. ‘Dat kost ons dus geld’, aldus Van Craen.

Roerende voorheffing

En niet-gereglementeerd boekje kent geen wettelijke minimumopbrengst. U krijgt alleen een basisrente, die dus nul of zelfs negatief kan zijn. Nog een verschil met het traditionele spaarboekje is de fiscale behandeling. De vergoeding op een niet-gereglementeerd boekje is een brutorente. Dat betekent dat u van dat tarief nog 30,00 % roerende voorheffing moet aftrekken. Op een gereglementeerd boekje zijn de intresten tot 990 euro (bedrag voor 2020) vrijgesteld van belastingen. Brengt uw spaarboekje meer op, dan wordt op het deel van de intresten boven dat bedrag 15,00 % roerende voorheffing ingehouden.

De zowat 72.000 Belgische spaarders met samen 1,5 miljard euro bij Triodos Bank krijgen tot 1 december de keuze om over te stappen naar een nieuwe, niet-gereglementeerde rekening of naar een andere bank. Bij klanten die blijven, wordt de spaarrekening gesloten en verhuist het geld naar een nieuwe rekening met hetzelfde rekeningnummer.

Van Craen denkt niet dat veel klanten Triodos de rug zullen toekeren. ‘Klanten zijn nooit naar ons gekomen omdat we de hoogste tarieven boden. Wel voor het maatschappelijke en duurzame karakter van de bank.’

VERSCHUEREN, S. Triodos Bank zet spaarrente op nul. De Tijd, 6 oktober 2020, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo