Lijdensweg FNG mondt in gedeeltelijk faillissement uit

De modegroep FNG vraagt voor bijna al haar onderdelen het faillissement aan. Een groot deel van de 3.000 jobs is in gevaar. Alleen het Scandinavische Ellos blijft onaangetast. De curator(en) moet(en) op zoek naar overnemers voor de Belgische en Nederlandse onderdelen.

Kroniek van een aangekondigde dood. Dat kan de titel zijn van een reconstructie over de laatste maanden van FNG, de modegroep boven Brantano, CKS, Fred & Ginger, Miss Etam & co.

De lijdensweg begon met het onverwachte vertrek van CEO Dieter Penninckx in mei. Wat volgde, was een opeenvolging van overlevingspogingen en financiële hordes die met wisselend succes werden genomen. Tussendoor kreeg het dossier ook een juridische staart. Maar de laatste en grootste horde bleek er een te veel. De modegroep had geen andere mogelijkheid meer dan donderdag het faillissement voor 21 van haar Belgische vennootschappen en een surseance van betaling – een uitstel – voor acht Nederlandse bedrijven aan te kondigen.

FNG was op zoek naar 70 miljoen euro om schulden af te betalen, een herstructurering van Brantano en Fred & Ginger te financieren en een najaarscollectie te kopen. Het bedrijf moest vandaag een lening van 20 miljoen euro aflossen.

De val van FNG in drie maanden

  • Maart: Toenmalig CEO Dieter Penninckx zegt dat de schuldgraad van FNG door corona dreigt te stijgen, omdat de winst in elkaar stuikt.
  • April: FNG kondigt aan de publicatie van zijn jaarverslag voor onbepaalde tijd uit te stellen.
  •  Mei: Penninckx neemt ontslag.
  • Mei: De beurswaakhond FSMA schorst het aandeel van FNG omdat het bedrijf al sinds augustus niet kan antwoorden op vragen over deals in het Oosten waarvan er geen of onSoft hyphenduidelijk contracten zijn en die economisch geen steek houden.
  • Juni: FNG kondigt een monsterverlies aan van 300 miljoen euro en
    734 miljoen schulden.
  • Juli: De nieuwe CEO Paul Lembrechts vraagt bescherming tegen schuldSoft hypheneisers voor FNG.
  • Juli: De banken zeggen dat ze geen geld meer pompen in FNG.

 

Maar de banken gaven FNG deze week de doodsteek. Ze lieten vorige week weten geen bijkomende financiële middelen te willen steken in de noodlijdende groep. Nu het aantal probleemkredieten bij de banken wegens de coronacrisis aanzwelt – onder meer van Le Pain Quotidien – is die houding niet echt verwonderlijk.

De jongste dagen hebben de banken sommige uitstaande kredieten opgeëist en de bankrekeningen van FNG geblokkeerd. In die omstandigheden kon de groep niet meer functioneren.

Curatoren

Een consortium van ondernemers deed een laatste poging om FNG over te nemen, maar het kreeg de banken niet mee. Rond de leden van dat consortium hangt een dikke mist.

Volgens onze informatie maakte FNG-oprichter Dieter Penninckx er deel uit van uit. Hij raakte in opspraak omdat hij mogelijk verantwoordelijk is voor schimmige financiële constructies die FNG opzette. Ook Wouter Torfs, een persoonlijke vriend, overwoog mee te werken aan een doorstart. Andere namen die circuleren zijn CKS-oprichter Guido De Vos en ZEB-oprichter Luc Van Mol. ‘Maar ik was nooit betrokken’, zegt die laatste.

Hoe moet het voort met FNG? Niet alle vennootschappen van de groep maken deel uit van het faillissement. De beursgenoteerde vennootschap FNG NV gaat voort. Haar enige dochter is de Zweedse webwinkel Ellos, die FNG binnenhaalde bij zijn laatste grote overname eind 2019. Ellos is wel rendabel. FNG NV is sinds begin mei geschorst op de Brusselse beurs. Als de handel ooit herneemt, belooft het een helse neerwaartse rit te worden.

Wat overblijft, is een mini-FNG. De multinationale beursgenoteerde modegroep verwatert tot een Belgische genoteerde groep die alleen in Scandinavië actief is. ‘Het linkerbeen is weggesneden’, zegt een bron. ‘Het rechterbeen blijft over: Ellos.’

De ondernemingsrechtbank van Mechelen stelt de komende dagen een of meerdere curatoren aan. Zij moeten nagaan of partijen bereid zijn de vennootschappen in faillissement over te nemen. Als dat niet het geval is, moeten ze bekijken hoe ze activa kunnen realiseren

Volgens waarnemers is de kans groot dat FNG in delen wordt verkocht. Meerdere fondsen en winkelbedrijven hebben volgens topman Paul Lembrechts interesse.

Het plan van Penninckx om een doorstart te maken lijkt weinig kans van slagen te hebben. ‘Bij heel veel betrokkenen is het absoluut uitgesloten dat hij een grote rol speelt bij een doorstart’, zegt een bedrijfsbron. Enkele mogelijke partners van Penninckx trokken zich terug. ‘Ik zeg formeel dat ik niet meedoe aan een doorstart. Mijn eigen keten vergt al mijn aandacht.’

SEPHIHA, M. Lijdensweg FNG mondt in gedeeltelijk faillissement uit. De Tijd, 31 juli 2020, 2.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo