Baas is nog grotere fan van telewerk dan personeel

Eén voordeel heeft dat smerige virus wel: dankzij corona zullen we ook in de toekomst massaal blijven telewerken. Uit een bevraging van de UGent bij 2.000 leidinggevenden blijkt dat zij het noodgedwongen thuiswerkexperiment door de lockdown nog positiever inschatten dan hun personeelsleden. Veel werkgevers zijn aangenaam verrast door hun hogere efficiëntie en flexibiliteit.

Onderzoek van de arbeidseconomen van de UGent wees twee maanden geleden uit dat veel Vlaamse werknemers zich grote zorgen maken over de impact van corona op hun job. Maar één lichtpuntje was er toch: thuiswerken. Allemaal goed en wel, maar uiteindelijk is het de werkgever die daarover beslist, en niet zelden beschouwen bazen telewerken als een soort gunst. En als er binnenkort veel meer werklozen zijn die zich op de weinige vacatures storten, kunnen dergelijke gunsten weleens schaarser worden.

telewerk

Maar wat blijkt uit een grote vervolgenquête van professor Stijn Baert en zijn team bij bedrijfsleiders, leidinggevenden en personeelsverantwoordelijken uit tal van sectoren? Gevraagd naar hoe ze telewerken evalueren, tonen werkgevers zich uitermate opgetogen. Zeven op de tien werkgevers zijn over het algemeen positief over telewerken. Meer nog dan de werknemers (65,90 %) in het eerste onderzoek. Zes op de tien leidinggevenden die hun werknemers tijdens de coronacrisis meer lieten thuiswerken dan voorheen, hebben nu een nog rooskleuriger beeld van telewerk. Er zijn wel grote sectorverschillen: in de ICT-branche geven bijna 8 op de 10 bevraagde leidinggevenden aan dat het verhoogde telewerk hun kijk erop positief beïnvloed heeft, tegenover slechts 5 op de 10 in de bouwsector. Ook bij bedrijven met minder dan tien werknemers is er meer terughoudendheid dan bij grotere firma’s.

Wat vinden de cheffen dan zo goed aan telewerken? Zes op de tien denken dat medewerkers er efficiënter door worden, 58,00 % is van oordeel dat we ons thuis beter kunnen concentreren. Een personeelslid niet elke werkdag door de ochtend- en avondspits jagen, brengt de balans tussen werk en privé wat beter in evenwicht, zo meent bijna drie kwart van de werkgevers. Iets meer dan de helft is van mening dat meer telewerken heilzaam is tegen stress en burn-out. Zeven op de tien zien telewerken zelfs als een medicijn dat ziekteverzuim kan verminderen.

“Zeer opvallend is dat de bevraagde werkgevers het telewerk zeker niet negatiever inschatten dan hun werknemers”, zegt Stijn Baert. “Ze schatten voordelen als een hogere concentratie zelfs beduidend sterker in. Dit is in grote tegenstelling tot het heersende gevoel dat vooral werknemers vragende partij zijn om te telewerken, wat ook blijkt uit het feit dat dit vaak wordt voorgesteld als een extralegaal voordeel. Deze enquête lijkt dan ook een indicatie dat telewerk echt weleens een blijvertje zou kunnen zijn.”

SWINNEN, S. Baas is nog grotere fan van telewerk dan personeel. Het Laatste Nieuws, 4 juni 2020, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo