Kortere werkweek maakt Japans personeel Microsoft productiever

Microsoft Japan is opgetogen over een experiment met een kortere werkweek. Die bleek de productiviteit van de werknemers sterk ten goede te komen.

In een poging de work-lifebalans van zijn personeel te verbeteren experimenteerde de techreus in augustus met een werkweek van vier dagen in Japan. Elke vrijdag kregen de 2.300 personeelsleden vrijaf, zonder loon of vakantiedagen te moeten inleveren.

Het experiment maakte deel uit van een breder project dat het de Microsoft-personeelsleden makkelijker moet maken hun werk met hun privéleven te combineren. Voor de ‘Work-life choice challenge summer 2019′ trok het bedrijf ook 100.000 yen (zo’n 830 euro) per werknemer uit om met het gezin op vakantie te gaan of nieuwe vaardigheden te leren.

‘Werk een beetje, rust goed en leer veel. Het is belangrijk een omgeving te creëren die je toelaat je doel in het leven te voelen en een grotere impact op je werk te hebben’, zei Microsoft Japan-CEO Takuya Hirano bij de lancering. ‘Ik wil dat werknemers nadenken en ervaren hoe ze dezelfde resultaten in 20,00 % minder tijd kunnen bereiken.’

De resultaten, die het technologiebedrijf op zijn website publiceerde, zijn opmerkelijk. De productiviteit steeg in augustus met 39,90 %, in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Bovendien bespaarde Microsoft fors op elektriciteits- en printkosten. Het elektriciteitsverbruik daalde in augustus met 23,10 % en er werden 58,70 % minder pagina’s geprint.

De productiviteitsboost is volgens het bedrijf vooral te danken aan de vergaderingen die werden geannuleerd, ingekort of online plaatsvonden. Japan staat bekend om zijn doorgedreven vergadercultuur.

Het personeel kon de actie wel smaken. Uit een enquête bleek dat 92,10 % van de ondervraagden gewonnen was voor het idee van een kortere werkweek. Microsoft Japan plant later dit jaar nog nieuwe experimenten om het werk en het privéleven van zijn personeelsleden beter op elkaar af te stemmen.

De Japanners staan erom bekend veel overuren te maken. Uit een overheidsstudie in 2016 bleek dat bijna een kwart van de Japanse bedrijven van werknemers verwacht dat ze meer dan 80 overuren per maand maken. De zeer competitieve arbeidscultuur heeft soms nefaste gevolgen, met werknemers die plots overlijden aan een hartaanval of een beroerte. Voor het fenomeen bestaat zelfs een Japans woord: ‘karoshi’ of ‘dood door overwerk’.

Japan probeert die lange werkdagen in te korten om een antwoord te bieden op de arbeidstekorten en de vergrijzing. Maar de initiatieven van premier Shinzo Abe om het werk flexibeler te maken en de overuren in te perken leveren gemengde reacties op.

KONGS, W. Kortere werkweek maakt Japans personeel Microsoft productiever. De Tijd, 5 november 2019, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo