1 op 5 Vlaamse bedrijven verwacht krimp

Macro-economische cijfers maken ondernemers pessimistisch

krimp

Ruim 20,00 % van de Vlaamse ondernemers verwacht dat zijn eigen activiteiten het komende halfjaar krimpen. Dat blijkt uit een enquête die de ondernemersorganisatie Voka deze week hield bij een 500-tal Vlaamse bedrijven. Anderhalf jaar geleden was maar 7,00 % zo ongerust over de eigen business. Het nieuwe cijfer is het somberste sinds Voka zes jaar geleden begon met haar ledenbevragingen.

Vooral de brexitbesognes en de afkoelende Duitse economie houden de bedrijfsleiders uit hun slaap. Logisch: Duitsland is de grootste handelspartner voor Vlaanderen, het Verenigd Koninkrijk de op drie na grootste.

Beide markten staan vandaag al onder druk. Een derde van de Vlaamse ondernemingen die exporteren naar Duitsland ziet zijn exportmogelijkheden afnemen, leert de enquête. Voor het Verenigd Koninkrijk gaat het zelfs al om 45,00 %.

De enquête van Voka is anoniem. Voor bedrijven is het weinig aantrekkelijk om met naam en toenaam te verkondigen dat ze pessimistisch zijn over hun prestaties. Enkele ondernemers die De Tijd belde, houden het hoofd koel. ‘Ik maak me zorgen over de wereldeconomie, want enkele politieke perikelen hebben onnodig tot onzekerheid geleid’, zegt Dominiek Valcke, de CEO van de heftruckdistributeur TVH. ‘Ik volg de situatie aandachtig op. Maar we merken niet dat onze klanten de vinger op de knip houden. Voor ons is het dus nog business as usual.’

Bij de lijmenproducent Soudal klinkt hetzelfde sussende geluid. ‘Er wordt veel geschreven in de kranten, maar wij merken nog niets. Het gaat nog altijd goed met de wereldeconomie’, zegt CEO Dirk Coorevits. ‘We werven nog volop mensen aan.’

Dat toch heel wat ondernemers zich zorgen maken, verbaast Voka’s hoofdeconoom Bart Van Craeynest niet. ‘De antwoorden uit onze rondvraag lopen enigszins parallel met de vertrouwensindicatoren voor de Belgische economie, die recent flink zijn teruggevallen.’

Eerder deze week maakte de Nationale Bank bekend dat het consumentenvertrouwen naar het laagste peil in drie jaar is teruggevallen. Mogelijk krijgen we vandaag andermaal ontgoochelend nieuws: de Nationale Bank maakt dan nieuwe cijfers voor het Belgische ondernemersvertrouwen bekend. Dat was in juli al gezakt naar het laagste peil in drie jaar.

Uit de VS kwam er gisteren slecht nieuws. De Amerikaanse economie koelt fors af en de industriële activiteit daalde voor het eerst in tien jaar. Steeds meer regeringen overwegen een budgettaire stimulus om de groei te ondersteunen en een recessie te voorkomen. Nederland en Duitsland denken aan een verhoging van de overheidsinvesteringen. De Amerikaanse president Donald Trump hintte op extra belastingverlagingen. En de Britse premier Boris Johnson belooft ‘raketten’ onder de Britse economie te plaatsen om de brexitschok op te vangen.

CARDINAELS, J. 1 op 5 Vlaamse bedrijven verwacht krimp. De Tijd, 23 augustus 2019, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo