Gezocht: gratis bank

Wie 20 jaar is en altijd elektronisch bankiert, kan kiezen uit 23 gratis zichtrekeningen. Voor een 55-jarige zijn er dat 11.

Op de overheidswebsite wikifin.be vindt u sinds gisteren een vergelijkingstool die de kostprijs in kaart brengt van alle zichtrekeningen bij alle banken die in België actief zijn.

De simulator is uitgewerkt door de financiële toezichthouder FSMA, in opdracht van de federale minister van Consumentenzaken, Kris Peeters (CD&V). De 21 banken in ons land zijn verplicht om alle tariefwijzigingen meteen aan de FSMA te melden, zodat die de simulator up-to-date kan houden.

Volgens Peeters is er nood aan objectieve en transparante informatie over de kosten van een zichtrekening. ‘Die kosten verschillen aanzienlijk van bank tot bank, naargelang van de aangeboden diensten en het profiel van de klant. Met deze online tool willen we de consumenten helpen om de voor hen beste en goedkoopste zichtrekening te vinden, en eventueel van bank te veranderen, of om bij dezelfde bank voor een andere formule te kiezen.’

De tool op wikifin.be leert u bijvoorbeeld hoeveel u moet bijbetalen voor een tweede kredietkaart in het gezin, of hoeveel gratis cash afhalingen u aan de bankautomaat kunt doen. ‘Het loont de moeite om al die tarieven te vergelijken en op die manier overbodige uitgaven te vermijden’, vindt minister Peeters. ‘De gemiddelde prijs van een zichtrekening varieert van 21,40 euro tot 45,80 euro.’

Jong = goedkoop

Achter dat gemiddelde gaan grote verschillen schuil. Zo kan een 20-jarige student met een eigen bankkaart (maar zonder kredietkaart), die alle bankactiviteiten digitaal afhandelt, kiezen uit 23 gratis zichtrekeningen, verspreid over 13 verschillende banken.

Maar als diezelfde 20-jarige een kredietkaart neemt, krimpt de lijst van gratis zichtrekeningen tot drie.

Ook de leeftijd speelt een rol. Een 50-jarige die voor dezelfde basisdiensten kiest als de 20-jarige in ons voorbeeld, heeft de keuze uit 11 gratis rekeningen. Met kredietkaart erbij blijft er nog maar één gratis bank over, dat is Keytrade.

De vergelijkingstool toont u welke banken goedkopere alternatieven bieden voor uw huidige zichtrekening. Maar u kunt natuurlijk ook de verschillende formules vergelijken die uw eigen bank in de aanbieding heeft.

Die interne verschillen kunnen flink oplopen. Bij wijze van voorbeeld: een gezin waar man en vrouw (elk 50 jaar) een zichtrekening delen, elk een bankkaart en een kredietkaart hebben en alle bankzaken digitaal afhandelen, betaalt bij Belfius minimaal 15,99 euro per jaar; het maximale dienstenpakket bij Belfius loopt evenwel op tot 207,99 euro.

Ter vergelijking: bij BNP Paribas Fortis schommelt de kostprijs (in dit voorbeeld) tussen 36 en 84 euro per jaar; bij KBC is dat tussen 40,80 en 112,80 euro per jaar.

Papier is duur

Eén zaak is overduidelijk: uw bankkosten gaan steil de hoogte in als u vasthoudt aan papieren overschrijvingen (af te geven aan het loket) of uw uittreksels maandelijks met de post laat thuis sturen. Dan is er van gratis geen sprake meer. De goedkoopste zichtrekening kost u in dit geval 54 euro per jaar, te vinden bij Deutsche Bank. (jir)

U vindt de simulator met alle zichtrekeningen op wikifin.be

Gezocht: gratis bank. De Standaard, 27 februari 2019, 24.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo