Belgische gezinnen sparen minder

spaarquote

De spaar­quo­te van de Bel­gi­sche ge­zin­nen is in het eer­ste kwar­taal van dit jaar fors ge­daald, omdat het in­ko­men daal­de en de con­sump­tie toe­nam. Daar­om kon­den de Bel­gen ge­mid­deld maar 13,50 % van hun in­ko­men spa­ren, zo bleek gis­te­ren uit cij­fers van het In­sti­tuut voor de Na­ti­o­na­le Re­ke­nin­gen (INR). Eind 2014 be­droeg de spaar­quo­te nog 14,70 %.

Het be­schik­ba­re in­ko­men van de huis­hou­dens is met 0,60 % ge­zakt, ter­wijl de con­sump­tie-uit­ga­ven met 0,80 % ste­gen. Daar­door daal­de de spaar­quo­te met 1,20 pro­cent­punt ten op­zich­te van het voor­gaan­de kwar­taal. Het is van het laat­ste kwar­taal van 2013 ge­le­den dat de spaar­quo­te nog onder 14,00 % zakte.

Het in­ko­men is ge­daald door een te­rug­val van zowel de lonen als van de so­ci­a­le bij­dra­gen.

De Na­ti­o­na­le Bank han­teert een ruime de­fi­ni­tie van spa­ren. Het houdt niet al­leen re­ke­ning met vers geld op spaar­boek­jes en de aan­koop van be­leg­gings­pro­duc­ten, zoals aan­de­len en obli­ga­ties. Ook de uit­ga­ven voor nieuw­bouw en re­no­va­tie van wo­nin­gen en in­ves­te­rin­gen van zelf­stan­di­gen wor­den mee­ge­teld.

De Bel­gi­sche spaar­quo­te ligt wel nog steeds hoger dan het ge­mid­del­de van de eu­ro­zo­ne.

Belgische gezinnen sparen minder. De Tijd, 2015-11-07, 27.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo