Exit maaltijdcheque

CD&V en Open Vld hebben een wetsvoorstel ingediend om de maaltijdcheques af te schaffen en ze te vervangen door een maaltijdvergoeding op de loonbrief. Dat zou een besparing van 43 miljoen euro opleveren voor de werkgevers, en van 30 à 40 miljoen euro voor de handelaars die de maaltijdcheques ontvangen.

Al jarenlang kunnen werkgevers via maaltijdcheques een sociaal voordeel toekennen dat vrij is van sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing. Er moet wel een aantal voorwaarden vervuld zijn. Zo mag één maaltijdcheque een waarde van maximaal 7 euro hebben, met een werkgeversbijdrage van 5,91 euro en een werknemersbijdrage van 1,09 euro.
Het is niet de eerste keer dat wordt voorgesteld de maaltijdcheques af te schaffen. Nu al kunnen werkgevers maaltijdcheques elektronisch uitreiken. Dat zijn cheques die gekoppeld zijn aan een elektronische kaart, waarop het maandelijkse bedrag van de cheques wordt gecrediteerd. De papieren maaltijdcheques verdwijnen definitief vanaf 1 januari 2016. Maaltijdcheques kunnen nog op papier worden overhandigd tot 30 september 2015 en zijn dan nog drie maanden geldig. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zullen de maaltijdcheques – zowel de papieren als de elektronische – mogelijk vlugger verdwijnen.

Het wetsvoorstel voorziet in de uitkering van een maaltijdvergoeding op de loonbrief. Er moet wel voor worden gezorgd dat de fiscus en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid die vergoeding niet zien als een loon.

STEENACKERS, J. Exit maaltijdcheque. Trends, 2015-02-05, 109
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo