Geld verdienen door geld te ontlenen

In 4 vragen – het geheim van een negatieve rente

België kon deze week ruim 2 miljard euro lenen tegen een negatieve rente. Ook in Duitsland, Oostenrijk en Finland moeten beleggers bijbetalen als ze hun geld uitlenen. Wat moeten we daarvan denken?

Negatieve rente, wat betekent dat?
Het betekent dat een belegger niet méér, maar minder geld terugkrijgt als de looptijd van zijn belegging ten einde is. Dinsdag verkocht het Agentschap voor de Schuld meer dan 2 miljard schuldpapier op korte termijn tegen een licht negatieve rente. Concreet: wie 100 miljoen belegt in een Belgisch schatkistcertificaat, krijgt over drie maanden dat bedrag terug, minus 5.000 euro. Een kleine winst dus voor de schatkist, een klein verlies voor de belegger.

Waarom zou een belegger dat verlies willen nemen?
Omdat zijn geld bij de Belgische staat in veilige handen is. Jean Deboutte van het Agentschap voor de Schuld legt uit: ‘Het gaat hier om grote, institutionele beleggers zoals commerciële banken en centrale banken. Zij hebben niet dezelfde mogelijkheden als particulieren om hun geld veilig weg te zetten. U en ik openen dan een spaarboekje met depositogarantie, maar het gaat hier om grote bedragen, dus die garantie geldt dan niet. En de kredietwaardigheid van de meeste banken is lager dan die van de Belgische staat. Beleggers zijn dus bereid een kleine prijs te betalen om er zeker van te zijn dat hun geld veilig is. Vergeet niet: veel alternatieven zijn er niet. Ook de ECB rekent een negatieve rente aan voor banken. En het geld contant in een kluis leggen is geen optie als het om zulke grote bedragen gaat. Het voordeel van onze schatkistcertificaten is ook dat ze heel makkelijk en tegen zeer lage kosten weer verkocht kunnen worden’.

Dus de Belgische staat biedt grote institutionele beleggers meer veiligheid dan een bank?
Ja. Voor beleggingen op lange termijn heeft België weliswaar geen absolute toprating, maar op voor beleggingen op korte termijn is dat wel het geval. ‘De kans dat we over drie maanden onze schulden niet meer kunnen nakomen is nihil’, zegt Deboutte. Zowel Standard & Poor’s als Fitch kennen ons land de hoogst mogelijke rating toe op korte termijn. Vijf landen in de eurozone hebben zo’n rating: Duitsland, Nederland, Frankrijk, Finland en België. Zelfs grote banken als BNP Paribas hebben voor kortetermijnschuld een lagere rating.

Is een negatieve rente nu goed of niet goed?
Het lijkt aantrekkelijk om betaald te worden als je geld nodig hebt en het ontleent. Maar toch is een negatieve rente slecht nieuws. Deboutte: ‘Dit is een uitzonderlijk fenomeen dat erop wijst dat de economie in slechte doen is. Eerlijk gezegd is het voor de economie te hopen dat deze toestand niet al te lang duurt’. De rente is zo laag doordat de economie onvoldoende groeit. De ECB rekent banken een negatieve rente aan om hen ertoe aan te zetten meer geld uit te lenen aan de reële economie. Voorlopig zet die strategie nog weinig zoden aan de dijk.’

MOOIJMAN, R. Geld verdienen door geld te ontlenen. www.standaard.be, 2014-09-03. Geraadpleegd op 2014-09-04 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo