Lotus Bakeries heeft eindelijk ticket voor Bel20 beet

De koekjesbakker Lotus Bakeries en de rederij Euronav treden later deze maand toe tot de Bel20. De telecomoperator Proximus en de staalproducent Aperam vallen dan weer uit de Belgische sterindex.

Op maandag 18 maart is het zover: dan wordt het succesvolste Belgische aandeel van de voorbije decennia lid van de Bel20. Met een beurswaarde van 7,3 miljard euro is Lotus al langer groter dan ruim de helft van de bedrijven in de sterrenkorf, maar door een te beperkte beurshandel kon de koekjesbakker jarenlang toch geen plekje bemachtigen.

Het voorbije jaar werd het aandeel wel voldoende verhandeld, meldt Euronext Brussel, zoals eerder ook al bleek uit een berekening van De Tijd. Een vroegere intrede van Lotus zou de prestatie van de Bel20 – die gisteren afsloot op hetzelfde niveau als begin 2005 – ten goede gekomen zijn. Wie tien jaar geleden in Lotus Bakeries stapte, genoot in die periode een totaal rendement van 1.092 %, wat overeenkomst met een jaarlijkse opbrengst van 28 %. De knalprestatie van het aandeel hangt samen met de opmars van het Biscoff-speculoosje tot wereldmerk.

Andere indexen namen Lotus veel sneller op. In de brede Europese graadmeter Stoxx600 is de groep al sinds september 2022 een van de 17 Belgische aandelen. Later dook Lotus ook op in de wereldindexen van FTSE en MSCI. Dat heeft het bedrijf geholpen om het jaarlijkse handelsvolume op 50 % van de publiek beschikbare aandelen te krijgen, ruim boven de Bel20-entreedrempel van 35 %.

‘We zijn heel fier om in de Bel20 te zitten’, reageert Lotus-CEO Jan Boone. ‘De spanning was in alle geledingen van de organisatie te snijden. Als je er verschillende keren net naast gegrepen hebt, wordt het op den duur ook een ambitie. We zijn nogal competitief van aard.’ Benoît van den Hove, de CEO van Euronext Brussel, zegt ‘zeer blij’ te zijn met de komst van Lotus. ‘Deze update heeft een zoete smaak.’ Net niet voor Colruyt

De tweede nieuwkomer in de Bel20 is de rederij Euronav. De supermarkt keten Colruyt valt net de boot, al kan dat slechts tijdelijk zijn. Alles hangt af van de gevolgen van het bod van de familie Saverys op Euronav. ‘Als de freefloat (het percentage vrij verhandelbare aandelen, red.) tegen eind deze maand onder 15 pro cent zakt, valt Euronav uit de Bel20. In dat geval zal de index 19 aandelen tellen tot de volgende kwartaalherziening’, zegt Van den Hove.

Proximus valt na een aanwezigheid van 20 jaar dan weer uit de Bel20. De telecomoperator trad in maart 2004, amper één week na de beursgang, toe tot de index als het vijfde grootste Belgische bedrijf. Met de exit is telecommunicatie nu volledig verdwenen uit de Bel20. Ooit waren ze nog met drie: Orange Belgium (toen Mobistar) tuimelde in 2013 al uit de index, Telenet in 2022. Loodzware investeringen in netwerken, in combinatie met een tarievenslag, leidden tot almaar lagere waarderingen in de sector. Telenet heeft de Brusselse beurs intussen helemaal verlaten, na het bod van het Amerikaanse Liberty.

Met het wegvallen van Aperam, tot slot, neemt de Bel20 afscheid van zijn laatste buitenlandse aandeel – tenminste, als we de biotechgroepen Argenx en Galapagos op zijn minst Belgisch-Nederlands mogen noemen. De producent van roestvrij staal is een Luxemburgse groep met een hoofdnotering in Amsterdam. De voorbije jaren verdwenen ook de Nederlandse bank ING (2021) en de Franse energiegroep Engie (2019) uit de Bel20.

Toetreding tot de sterrenkorf leidt niet automatisch tot massale aankooporders, zoals dat wel het geval is bij de Amerikaanse S&P500- index. De enige tracker die de Bel20 schaduwt, heeft amper 40 miljoen euro onder beheer. Ook weinig actief beheerde fondsen gebruiken de index als referentie. Het lidmaat schap van de bekendste Brusselse graadmeter is wel een mooi visitekaartje, ook voor roadshows bij grote beleggers in Parijs, Londen of New York. Of zoals Boone het stelt: ‘Toen we in de FTSE kwamen, kwam niemand mij feliciteren, terwijl dat een zeer grote index is. Dat leeft minder. De Bel20 leeft dus duidelijk wel.’

DE RIJCKE, C. Lotus Bakeries heeft eindelijk ticket voor Bel20 beet. De Tijd, 7 maart 2024, 1.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo