Europa geeft Apple boete van 1,8 miljard voor concurrentievervalsing

De Europese Commissie heeft Apple voor het eerst een boete opgelegd voor het overtreden van de concurrentiewetgeving. De techreus moet 1,84 miljard euro betalen omdat hij zijn macht op de markt voor muziekstreamingdiensten misbruikt.De Europese Commissie meldde maandag dat Apple misbruik heeft gemaakt van zijn dominante marktpositie in de distributie van muziekstreamingapps. Het Amerikaanse techbedrijf legde allerlei voorwaarden op aan muziekapps die via zijn appwinkel werden verdeeld, zoals die van het Zweedse bedrijf Spotify, en bevoordeelde op die manier zijn eigen muziekstreamingplatform Apple Music.

concurrentiewetgeving

Die overtreding van de Europese concurrentiewetgeving komt Apple op een boete van 1,84 miljard euro te staan, de op twee na zwaarste die de Commissie ooit oplegde. Voor Apple is het zijn eerste Europese concurrentieboete. Ze vloeit voort uit de strategie van Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager om de dominantie van big tech in de EU te ontmantelen. Eerder kreeg de zoekgigant Google al boetes van in totaal 8 miljard euro voor machtsmisbruik.

Het bedrag was een pak hoger dan waarnemers hadden verwacht. Boven op de gebruikelijke criteria om het te bepalen – de duur en zwaarte van de inbreuk en de omzet en marktkapitalisatie van de overtreder – legde de Commissie voor het eerst een forfaitair boetebedrag van 1,8 miljard euro op. Ze doet dat naar eigen zeggen om een afschrikeffect te creëren, en omdat de schade niet volledig volgens de klassieke criteria berekend kan worden.

Klacht Spotify

Het onderzoek naar Apples App Store werd bijna vier jaar geleden aangewakkerd door een klacht van Spotify. Dat beweerde dat het gedwongen was de prijs van zijn maandabonnementen te verhogen om de kosten te dekken die het gevolg zijn van de regels die Apple oplegt in de appwinkel.

Apple rekende niet alleen een commissieloon van 30 % aan op elke aankoop via zijn App Store, het verbood bedrijven ook gebruikers de weg te wijzen naar alternatieve diensten buiten de appwinkel. Spotify mocht iPhone-gebruikers niet vertellen dat ze voor een abonnement ook terechtkonden op de website van de streamingdienst. Op die manier verdiende het techbedrijf veel geld aan apps van derden en creëerde het een concurrentievoordeel voor zijn eigen muziekstreamingplatform Apple Music. Ook andere bedrijven, zoals Amazon of de gamestudio Epic Games, namen die werkwijze al onder vuur.

In een besloten vergadering tussen EU-functionarissen en Apple in juni vorig jaar zei het technologiebedrijf dat het eventuele concurrentiebezwaren die voortkwamen uit de klacht van Spotify had aangepakt. Apple stelde eerder ook dat de ‘App Store Spotify heeft geholpen de topstreamingservice voor muziek in Europa te worden’.

Dominante positie

Vestager en de Commissie volgden die argumentatie niet. ‘Een decennium lang heeft Apple zijn dominante positie in de markt voor muziekstreamingdiensten via zijn App Store misbruikt’, zei Vestager. ‘Consumenten werden niet op de hoogte gesteld van goedkopere alternatieven buiten het Apple-ecosysteem. Dat is illegaal en gaat in tegen de Europese antitrust-wetgeving.’

Apple heeft al aangekondigd dat het in beroep gaat tegen de boete. ‘De Commissie is tot haar beslissing gekomen zonder aan te tonen hoe Apple de consument in het nadeel stelt’, klonk het. ‘De boete komt niet overeen met de realiteit van een markt die snel groeit en competitief is.’ Spotify toonde zich in een reactie opgetogen met de beslissing, maar zei tegelijk dat die geen einde maakt aan ‘het foute gedrag van Apple in andere markten’.

LAMBRECHT, P. Europa geeft Apple boete van 1,8 miljard voor concurrentievervalsing. De Tijd, 5 maart 2024, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo