Apple aangeklaagd in VS: “Smartphones duurder door misbruik monopolie”

Consumenten betalen te veel voor hun smartphone en apps zijn minder innovatief vanwege Apples monopolie, dat het illegaal in stand houdt. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Na Meta, Google en Amazon pakt de Amerikaanse overheid nu ook Apple aan. De klacht die donderdag werd ingediend, is verregaand en minister van Justitie Merrick Garland is bijzonder scherp voor het bedrijf. De klacht is ingediend door het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ), samen met de procureurs-generaal van zestien staten. Het ministerie en de Federal Trade Commission (FTC) hebben de antitrustzaken onder elkaar verdeeld: de FTC pakt Amazon en Meta aan, het ministerie van Justitie Google en nu ook Apple.

Een klacht van het DOJ heeft daarbij net iets meer gewicht, onder meer vanwege de grote historische impact van de klacht die het in 1998 tegen Microsoft indiende. Die zaak, die in 2004 eindigde met een schikking, riep de opmars van dat softwarebedrijf een halt toe en was verwoestend voor zijn imago.

Volgens het DOJ heeft Apple een monopolie over de Amerikaanse smartphonemarkt. Dat monopolie zou het op illegale manier in stand houden, waarmee het de antitrustwetgeving overtreedt. Minister Garland zei donderdag dat de iPhone in de VS een marktaandeel heeft van 65 %, of zelfs 70 % als alleen naar de duurste categorie wordt gekeken.

Europese boete

In de VS bestaat sociale druk om een iPhone te kopen, omdat voor veel groepsgesprekken Apple iMessage wordt gebruikt. Wie een Android-smartphone heeft, kan deelnemen aan iMessage-gesprekken, maar met beperkte functionaliteit. “Daardoor lijkt het voor iPhone-gebruikers alsof andere smartphones van slechtere kwaliteit zijn, terwijl Apple zelf de communicatie bemoeilijkt”, zei Garland.

De klacht tegen Apple is breed. Ze gaat over de iMessage maar ook over de 30 % kosten die Apple aanrekent in zijn App Store en de technische beperkingen die het oplegt aan apps die daar worden verkocht. Volgens de klacht maakt Apple het doelbewust moeilijk of onmogelijk om cloud gaming apps (die games streamen) of super-apps (die berichten, shopping en betalingen combineren) uit te brengen voor iPhones.

Het DOJ klaagt ook aan dat Apple het voor Amerikaanse consumenten moeilijk maakt om het Apple-ecosysteem te verlaten. Dat zou leiden tot duurdere smartphones in de VS en minder innovatie.

In Europa en de rest van de wereld worden meer Android-smartphones dan iPhones verkocht. Toch heeft Europa Apple al aangepakt in enkele meer beperkte zaken. Eerder deze maand legde de Europese Commissie Apple een boete op van 1,8 miljard euro vanwege het beletten van eerlijke concurrentie op de markt voor muziekstreaming.

DECKMYN, D. Apple aangeklaagd in VS: “Smartphones duurder door misbruik monopolie”. De Standaard, 22 maart 2024, 21.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo