Worden de nieuwe staatsbons de moeite waard?

De Belgische overheid geeft op 4 maart twee nieuwe staatsbons uit. Over een eventuele fiscale korting wordt politiek nog gekibbeld, maar welke rendementen mag de spaarder verwachten? En is een spaarboekje niet interessanter?

1 Hoeveel zal de eenjarige staatsbon opbrengen in vergelijking met een spaarboekje?

Dat zal afhangen van de roerende voorheffing die op de staatsbon wordt toegepast: 30 %, of het verlaagde tarief van 15 % zoals in september vorig jaar. Daarover wordt politiek nog volop gediscussieerd. Minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) is voorstander van een gunstregime. Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) en de banken zijn tegen. Een beslissing wordt uiterlijk verwacht op maandag 19 februari.

Hoe dan ook hangt de uiteindelijke coupon af van de marktrente. Het Agentschap voor de Schuld gaat voor de eenjarige staatsbon uit van een brutocoupon van 2,75 à 2,85 %. Pas daarop de gebruikelijke roerende voorheffing toe van 30 % en je komt netto uit aan een jaarrendement van 1,92 à 2 %.

Dat is een stuk lager dan het rendement dat een hele reeks banken de spaarder vandaag aanbiedt. Bij ING België, vandaag de aantrekkelijkste grootbank, kun je onbeperkt 2,25 % rendement op een spaarboekje krijgen. Kleine nichebanken zoals Santander en NIBC belonen de spaarder zelfs met een nettorendement van respectievelijk 2,85 en 3 %.

Let wel, die cijfers gelden alleen als u uw spaargeld minstens een jaar laat staan en dus de hoge getrouwheidspremie kunt opstrijken. Haalt u uw geld sneller weg, dan krijgt u alleen de veel lagere basisrente van respectievelijk 0,5 % bij ING, 1,05 % bij Santander en 1,20 % bij NIBC.

2 Is zo’n eenjarige staatsbon zonder korting financieel interessant?

Dat hangt in grote mate af van hoe de marktrente het komende jaar zal evolueren. Wie intekent op een eenjarige staatsbon zonder fiscale korting, klikt de huidige 1,90 à 2 % rendement voor één jaar vast. Het vandaag soms hogere rendement op heel wat spaarboekjes is daarentegen een momentopname. Die rendementen zijn niet gegarandeerd en kunnen de komende maanden dus ook dalen.

Sterker nog, de algemene verwachting op de financiële markten is dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in de tweede helft van het jaar zal verlagen met 1 % of zelfs iets meer. In dat geval is de kans groot dat ook de Belgische banken de commerciële rente op hun spaarboekjes zullen verlagen.

“Dat is goed mogelijk”, geeft Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, toe. “Daar staat wel tegenover dat geld op een spaarboekje altijd beschikbaar is. Bovendien verwacht ik dat de banken pas relatief laat in het jaar een eventuele rentedaling door de ECB zullen doorrekenen aan hun klanten. In september komt bijna 22 miljard euro spaargeld vrij van de vorige eenjarige staatsbon. Dat is een enorm bedrag. Ik verwacht dat veel banken een inspanning zullen leveren om dat spaargeld weer aan te trekken, zowel via commerciële acties op het spaarboekje als via termijnrekeningen.”

3 Wat als de roerende voorheffing toch wordt verlaagd naar 15 %?

Bedraagt de roerende voorheffing 15 %, dan zal de eenjarige staatsbon 2,30 à 2,42 % opbrengen. En dan wordt beleggen in zo’n nieuwe eenjarige staatsbon, mét korting, meteen een pak interessanter.

“Dat is qua nettorendement op het randje”, geeft Vanden Houte schoorvoetend toe. “Het is nog altijd lager dan wat sommige nichebanken in België vandaag bieden op hun spaarboekje, al dan niet voor beperkte maximumbedragen. Maar gelet op de verwachte rentedalingen later dit jaar, kan zo’n hoger rendement wellicht heel wat mensen over de streep trekken.”

Let wel, er ligt deze keer een limiet op de inleg. Het Agentschap van de Schuld wil het opgehaalde bedrag via beide staatsbons beperken tot 6 miljard euro. Indien nodig kan de inschrijving vervroegd worden afgesloten.

4 Hoeveel zal de staatsbon op drie jaar netto opbrengen en hoe interessant is die?

Het Agentschap van de Schuld geeft de staatsbons altijd uit aan marktrente: de rente op drie jaar schommelt vandaag tussen de 2,70 en 2,75 %. “Trek daar 30 % van af en je komt netto uit op ongeveer 1,80 %”, rekent Vanden Houte voor.

Het is volgens de hoofdeconoom van ING België zeker mogelijk dat een aantal mensen beslist om dat rendement drie jaar vast te klikken. Al is het maar omdat er vandaag verwacht wordt dat de ECB de marktrente ook in 2025 zal verlagen.

“Maar drie jaar je geld vastzetten is lang en eigenlijk ben je daarvoor nu al aan de late kant”, zegt Vanden Houte, die geen stormloop verwacht. “Veel marktpartijen hebben een zestal maanden geleden al een hogere rente voor meerdere jaren vastgeklikt, waardoor de rente op drie jaar fors is gedaald en nu pas weer lichtjes stijgt. Wat ik daaruit concludeer? 1,80 % over drie jaar is niet slecht, maar het is ook geen vetpot. Ik denk dat het rendement op de spaarboekjes bij de meeste banken in België daar de komende jaren nooit ver van af zal zitten.”

TANGHE, N. Worden de nieuwe staatsbons de moeite waard? De Standaard, 15 februari 2024, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo