Inflatie stijgt weer naar 3,20 procent

Goederen en diensten worden weer in een snel tempo duurder. Een korf van veel gekochte producten kostte deze maand 3,20% meer dan in februari 2023. Het is al de vierde maand op rij dat de stijging van de levensduurte oploopt. Intussen vertraagt ook de economische groei in ons land.
In 2022 vierde de inflatie hoogtij. Toen Rusland Oekraïne binnenviel, schoten de prijzen voor energie fors omhoog, wat een kettingreactie in gang zette. In september 2022 was het leven in ons land 12,27 % duurder dan een jaar eerder.

In 2023 koelde de inflatie af, onder meer door het ingrijpen van de centrale banken. Zij trokken hun intrestvoeten op om leningen duurder te maken, zodat er minder op krediet zou worden gekocht en de vraag naar goederen zou worden afgeremd.
Met enige vertraging leek dit ook te werken. Volgens de Belgische manier van berekenen daalde de inflatie in ons land in oktober vorig jaar naar 0,36 %. Volgens de Europese manier van berekenen werd ze zelfs even negatief, wat inhield dat het leven goedkoper geworden zou zijn.

Intussen zit de inflatie weer in de lift. In november klom ze naar 0,76%, in december naar 1,35 %, in januari naar 1,75 % en nu dus naar 3,20 %.

Toch was er ook een lichtpunt: De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedroeg deze maand 4,25 %. Vorige maand was dat nog 4,70 %.
Producten die in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar aanzienlijk duurder werden, zijn onder meer verse zeevruchten (+32 %), cider (+30 %), olijfolie (+24 %), schapen- en lamsvlees (+23 %) en roltabak (+20 %).

Groei in de bouw

De stijging van de inflatie komt er tegen de achtergrond van een Belgische economie die minder sterk groeit. In het laatste kwartaal vorig jaar steeg de totale waarde van de geproduceerde goederen en diensten in ons land met 0,30 % tegenover het voorgaande trimester. Dat was minder dan de 0,40 % die werd verwacht.

Over geheel 2023 groeide de Belgische economie daardoor met 1,50%. Dat was half zo sterk als de 3 % groei uit 2022. De vooruitgang kwam vooral op rekening van de dienstensector, die 2,60 % meer toegevoegde waarde haalde. De bouw noteerde een groei van 1,90 %. In de industrie kende een kimp met 3,10%.

VAN GEYTE, J. Inflatie stijgt weer naar 3,20 procent. Het Laatste Nieuws, 29 februari 2024, 26.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo