Chinese deflatie bijt steeds harder

De Chinese consumentenprijzen zijn vorige maand in het snelste tempo gedaald sinds 2009, het tweede jaar van de wereldwijde financiële crisis.

In vergelijking met een jaar geleden daalde de consumentenprijsindex in januari met 0,80 %, meldt het Chinese Nationale bureau voor de statistiek donderdag. Dat is slechter dan verwacht. Analisten hadden op een daling met 0,50 % gerekend.
Het is de vierde maand op rij dat de prijzen in China dalen. Vooral de dalende voedselprijzen, onder meer voor varkensvlees, hebben daar schuld aan. Ze zakten in januari met 5,90 % op jaarbasis.

Als de prijzen gedurende een langere periode dalen, kan een domino-effect ontstaan. Gezinnen stellen dan steeds meer aankopen uit, omdat ze nog meer prijsdalingen verwachten, waardoor de vraag verschrompelt. Economen waarschuwen dat die versnellende deflatie een neerwaartse spiraal kan veroorzaken: als de winstmarges van bedrijven door de dalende vraag kleiner worden, kan dat leiden tot ontslagen of lagere salarissen, waardoor de binnenlandse consumptie nog verder onder druk komt te staan.

Economisch staat het land er sowieso al niet goed voor. Boven op de aanhoudende crisis van de vastgoedsector en de tegenvallende exportcijfers kampt China sinds enkele maanden met een kapitaalvlucht.

Chinese deflatie bijt steeds harder. De Standaard, 9 februari 2024, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo