Helft bedrijven die flexi-job mogen gebruiken, doet het

Al 120.000 Belgen verdienen bij als tijdelijke werkkracht.

Een op de twee bedrijven die mogen gebruikmaken van flexi-jobs doet dat ook, blijkt uit cijfers van de hr-dienstengroep Liantis.Met flexi-jobs kunnen sommige sectoren tijdelijk werkkrachten inzetten, op voorwaarde dat die gepensioneerd zijn of elders een job hebben waar ze minstens vier vijfde werken. Midden dit jaar waren 120.000 Belgen actief via dat fiscaal gunstige regime, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Dat is een verdubbeling in twee jaar tijd en ook een forse stijging tegenover vorig jaar, toen het er nog geen 100.000 waren.

‘Veel mensen gaan door de inflatie, de stijgende kosten van de winkelkar en de elektriciteit op zoek naar een manier om zonder veel administratie op een flexibele manier iets bij te verdienen’, zegt Matthias Debruyckere van Liantis over het succes. Gemiddeld verdienen flexi-jobbers 13 euro per uur. Ze hoeven daarop geen socialezekerheidsbijdragen of belastingen te betalen: bruto is gelijk aan netto. ‘Voor werkgevers is het dan weer een manier om het personeelstekort in hun onderneming op te vangen.’

Flexi-jobs maakten eind 2015 hun intrede in de horeca. Die branche maakt nog altijd het meeste gebruik van het stelsel: bijna 70 % van de horecabedrijven zet flexi-jobbers in.

Intussen is het systeem uitgebreid naar tal van andere sectoren, zoals de supermarkten, de bakkerijen, de kappers, de zorgsector en de kleinhandel. Ruim de helft van de zelfstandigen of bedrijven die flexi-jobbers mogen inschakelen, deed dat dit jaar ook, blijkt uit een analyse van de gegevens van meer dan 10.000 werknemers door Liantis. Vaak wordt meer dan een flexi-jobber ingeschakeld. Gemiddeld gaat het om zes mensen per bedrijf.

Vanaf volgend jaar komen er nog twaalf sectoren bij. Flexi-jobs zijn dan ook mogelijk in het onder wijs, de kinderopvang, het leerlingenvervoer, de voeding, de eventsector, de autosector, het vervoer met autocars en bussen, de begrafenissector, de land- en tuinbouw, de rijscholen, de verhuissector en de vastgoedsector.

Tegelijk met de uitbreiding worden flexi-jobbers ook iets duurder. De werkgeversbijdrage stijgt van 25 naar 28 %. Ook moeten de minimumlonen van de betreffende sector gerespecteerd worden, terwijl dat vandaag nog niet het geval is. ‘In de praktijk betekent dit dat sommige flexi-jobbers mogelijk een loonsverhoging krijgen’, zegt Debruyckere. De horeca vormt een uitzondering. Daar hoeven de minimumlonen niet gerespecteerdt e worden en kunnen werkgevers flexi-jobbers inzetten vanaf 12,05 euro per uur.

Tot slot komt er vanaf januari ook een limiet op het bedrag dat je als flexi-jobber onbelast kan bijverdienen. Tenminste: voor wie ook een reguliere job heeft. Voor hen ligt de drempel op 12.000 euro per jaar. Op die manier komt er voor het eerst een beperking op het aantal uren flexwerk. Voor gepensioneerden komt er geen plafond. Zij kunnen onbelast bijverdienen zonder limiet.

BLOMME, P. Helft bedrijven die flexi-job mogen gebruiken, doet het. De Tijd, 16 december 2023, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo