Vzw of onderneming oprichten kan voortaan digitaal

Een onderneming of vzw oprichten kan voortaan ook on- line in plaats van op papier. De applicatie zal ook automatische controles uitvoeren om malafide ondernemers op te sporen.

Wie een vennootschap of een vzw wil oprichten, kan dat voortaan doen via het digitale justitieportaal Just-on-web. De nieuwe applicatie JustAct vervangt het verouderde systeem eGriffie en vermindert de stapel papieren dossiers bij de ondernemingsrechtbanken.

Jaarlijks worden gemiddeld 4.000 vzw’s en 8.000 vennootschappen opgericht. Tot nu moesten burgers naar de ondernemingsrechtbank om een oprichtingsdossier in te vullen en statuten neer te leggen. ‘Dat valt anno 2023 amper nog uit te leggen’, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Hij demonstreerde de applicatie woensdag in Vorst, in de kantoren van de dienst die alle aktes van de Brusselse ondernemingsrechtbank verwerkt. ‘Met deze nieuwe digitale toepassing kan je nu ook ondernemingen en vzw’s oprichten via een onderhandse akte.’

Een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) oprichten gaat niet via Just-on-web, omdat daarvoor de tussenkomst van een notaris nodig is. Voor een vennootschap onder firma (vof), een commanditaire vennootschap (CommV) of een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) en enkele andere Europese rechtsvormen kan de oprichting voortaan wel digitaal. Ook de betalingen voor publicatie in het Belgisch Staatsblad kunnen nu ook via de computer.

Er komen op Just-on-web ook intelligente templates voor statuten en oprichtingsaktes, een functie die vooral belangrijk is voor kleine vzw’s. De oprichters hebben niet altijd de juridische kennis om zulke documenten correct op te stellen. Door een stappenplan te doorlopen op Just-on-web krijgen ze daarvoor sjablonen.

Vanaf volgend jaar komen er nog meer digitale mogelijkheden bij, zoals het digitaal wijzigen van statuten, het veranderen van de zetel van een onderneming en de verwerking van ontslagen en benoemingen van mandatarissen.

Het uiteindelijke doel is het volledige proces vanaf de oprichting van een vzw of onderneming volledig elektronisch te laten verlopen, zodat burgers niet meer fysiek naar de ondernemingsrechtbank moeten gaan om papieren dossiers neer te leggen. De ondernemer moet op één platform al zijn juridische aktes kunnen beheren.

De nieuwe toepassing moet ook leiden tot betere identiteitscontroles om malafide ondernemers eruit te filteren. ‘Het is een veelvoorkomend fenomeen dat ondernemingen zich vestigen op het adres van niets-vermoedende burgers’, zegt Anouk Devenyns, de voorzitter van de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank in Brussel. ‘Dankzij de nieuwe toepassing op Just-on-web gebeurt er een onmiddellijke controle, die malafide ondernemers ontmoedigt om misbruik te maken van het systeem.’

‘De digitalisering van neerleggingen kan bovendien identiteitsdiefstal voorkomen, iets waarvan bedrijven maar al te vaak het slachtoffer zijn’, zegt Paul Dhaeyer, de voorzitter van de Franstalige ondernemings-rechtbank in Brussel.

Ook staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) was woensdagochtend bij de demonstratie. Het project is volgens hem essentieel om de doelstelling van de regering te bereiken om de administratieve lasten met 30 % te verminderen.

ROMANS, S. Vzw of onderneming oprichten kan voortaan digitaal. De Tijd, 14 september 2023, 8.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo