Een op de drie werkgevers schakelt flexi-jobbers in

Almaar meer werkgevers doen een beroep op flexi-jobbers. In juli schakelde 36,40 % van de werkgevers die dat mochten flexiwerkers in, aanzienlijk meer dan vijf jaar eerder.

Via een flexi-job kunnen werknemers in sommige sectoren voordelig bijklussen naast een andere job of als ze gepensioneerd zijn. Voor werkgevers is het ook interessant om met flexi-jobbers te werken, want zij betalen alleen 25 % solidariteitsbijdrage op het loon van de flexiwerker.

Oorspronkelijk konden alleen werkgevers uit de horeca een beroep doen op het flexistatuut, maar het lijstje werd uitgebreid naar de detailhandel (zoals bakkers, slagers, grootwarenhuizen, ketens, buurtsupermarkten en kappers), de sportsector, de exploitatie van bioscoopzalen, podiumkunsten, de muziek- en de zorgsector. Daar mogen flexi-jobbers geen zorgtaken uitvoeren, alleen administratief en ondersteunend werk.

Van al die sectoren is de horeca het populairst: daar maakte in juli 58,30 % van de werkgevers gebruik van flexi-jobbers. Dat blijkt uit een analyse van de hr- dienstengroep Liantis bij 8.000 werkgevers.

Het aantal flexi-jobbers in België ligt aanzienlijk hoger dan vijf jaar geleden. In de horeca gaf in juli 2018 45,30 % van de werkgevers werk aan flexi-jobbers, 13 procentpunten minder dan nu. In de kleinhandel, waar sinds 2018 flexi-jobbers aan de slag mogen, ging het percentage van 9 % in juli 2018 naar 26,10 % in juli van dit jaar. In de zorg, waar sinds dit jaar voor sommige functies flexi-jobbers kunnen worden ingeschakeld, doet slechts 3,50 % er een beroep op.

Matthias Debruyckere, juridisch expert bij Liantis, ziet twee grote redenen voor de groeiende populariteit. ‘Veel mensen gingen door de inflatie en de stijgende kosten op zoek naar een manier om flexibel en zonder veel administratie bij te verdienen. En werkgevers zoeken naar manieren om hun personeelstekort op te vangen. Dat tekort is soms structureel, maar soms ook te verklaren door uitval of omdat medewerkers op vakantie gingen.’

Hoewel het minimumloon voor een flexi-jobber 11,81 euro per uur is, blijkt uit de analyse van Liantis dat een flexi-jobber gemiddeld 13 euro per uur verdient. Een uitzondering is er in de zorgsector: daar is het minimumloon zelfs 15,39 euro per uur. Omdat op dat loon geen belastingen en socialezekerheidsbijdragen verschuldigd zijn, is het bruto- gelijk aan het nettoloon.

Er staat bovendien geen limiet op het aantal uren dat een flexi-jobber mag bijklussen. En de inkomsten moeten niet worden ingevuld in de belastingaangifte. Daardoor worden de progressieve belastingen op andere inkomsten niet hoger.

Opvallend is dat heel wat flexi-jobbers twintigers of zestigers zijn. 21,70 % is tussen 25 en 30 jaar oud en 10,60 % is tussen 64 en 68 jaar. ‘Die leeftijdscategorieën hebben wat meer tijd om bij te klussen’, zegt Debruyckere.

HEYVAERT, J. Een op de drie werkgevers schakelt flexi-jobbers in. De Tijd, 31 augustus 2023, 4.
Jasmine Heyvaert

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo