Creg wijst rendementsverhoging voor Elia af

Elia krijgt geen groen licht van de energieregulator Creg voor een rendementsverhoging van het eigen kapitaal dat het investeert in het stroomnet. Die zou de stroomverbruikers heel wat extra kosten.

De Creg weigert het voorstel van hoogspanningsbeheerder Elia om het vaste rendement van het eigen kapitaal voor de periode 2024-2027 te verhogen van 5,80 % naar 7,60 %. Volgens de energieregulator zouden alle stroomverbruikers samen door die verhoging 100 miljoen euro per jaar meer moeten betalen aan Elia, boven op de 760 miljoen euro die ze nu al via de stroomfactuur betalen. Voor een gezin met een gemiddeld stroomverbruik (3.500 kilowattuur) komt het jaarlijks neer op 40 euro.

De regulator houdt toezicht op de financiën van Elia omdat de hoogspanningsbeheerder een monopolie heeft op het beheer van het stroomnet van ons land.

Elia drong bij de Creg aan op een hoger rendement, omdat het voor zeer grote investeringen staat. Het hoogspanningsnet moet vernieuwd en uitgebreid worden zodat het opgewassen is tegen de groei van hernieuwbare energieproductie en de verwachte snelle elektrificering van het energieverbruik. Voor die investeringen rekent Elia op bijkomende financiële middelen van zijn aandeelhouders. De top van de hoogspanningsbeheerder stak de voorbije maanden niet onder stoelen of banken dat met het huidige rendement op eigen kapitaal het niet makkelijk zal zijn om de aandeelhouders aan te zetten om met vers geld over de brug te komen. De grootste aandeelhouders zijn overigens de Belgische gemeenten.

De Creg oordeelt dat het rendementsvoorstel van Elia veel te ver gaat. De regulator lijkt wel bereid om te praten over een rendementsaanpassing van de toekomstige investeringen, maar accepteert niet dat ook voor alle investeringen uit het verleden het rendement wordt verhoogd. Dat zou betekenen dat de verbruikers met terugwerkende kracht een bijkomende vergoeding moeten betalen, stelt de
https://epaper.standaard.be/data/418/reader/reader.html?#!preferred/0/package/418/pub/1983/page/19/content/55721 Pagina 1 van 2

Gezin zal meer betalen

De Creg gaat ervan uit dat de hoogspanningsbeheerder in september een herwerkt plan zal indienen. In november hakt de regulator definitief de knoop door of het akkoord gaat met een hoger rendement.

Voor de energieregulator ligt de zaak gevoelig. De komende drie jaar stijgt het aandeel van de netvergoeding voor Elia in de stroomfactuur sowieso doordat Elia van plan is om 7,2 miljard euro te investeren in het Belgische stroomnet. Een van de grote (en dure) projecten is een kunstmatig energie-eiland in de Noordzee waarop nieuwe windenergieparken op zee zullen worden aangesloten. De Creg schat dat tegen 2027 een gezin met een gemiddeld stroomverbruik via zijn energiefactuur 80 euro per jaar zal moeten ophoesten om Elia te vergoeden. Dat is een verdubbeling tegenover vandaag.

SERTYN, P. Creg wijst rendementsverhoging voor Elia af. De Standaard, 3 augustus 2023, 19.

Lees ook Energiefactuur omhoog om “Nederlandse toestanden te vermijden”

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo