Obligatiehouders Triamant riskeren geld te verliezen

Wie intekende op obligaties die Triamant uitgaf, riskeert zijn geld te verliezen nu de buurtontwikkelaar van de serieondernemer Jo Robrechts financiële problemen heeft.

Met die obligaties financierde Triamant zich deels. Het bedrijf doet dat al zo’n 15 jaar en was door de aard van de uitgifte niet onderworpen aan toezicht door de financiële waakhond FSMA. Robrechts zei eerder deze week dat Triamant wel de FSMA inlichtte over de emissies.

Het gaat om effecten van minimaal 100.000 euro met een maximum van 500.000 euro. Op de website van Triamant Finance, de vennootschap die de langlopende obligaties uitgaf, is sprake van een minimale jaarlijkse brutorente van 3,25 %. Intekenaars konden ook kiezen voor een korting op hun verblijfskosten op een van de wooncampussen van Triamant. Door de financiële problemen van de groep riskeren ze hun rente en hun inleg kwijt te spelen. Dat zei Robrechts op een informatievergadering in Turnhout voor de obligatiehouders, aldus de websites van de VRT en Het Nieuwsblad. Robrechts was woensdagavond telefonisch niet bereikbaar voor een reactie.

‘Triamant Finance heeft vandaag niet de middelen om de rente op de obligaties nog langer te betalen’, wordt Robrechts geciteerd. ‘Ook het geïnvesteerde bedrag kan vandaag niet terugbetaald worden.’ Vastgoed om te verkopen is er niet meer en de borgstellers zitten ook in de problemen. Robrechts maakte wel gewag van een mogelijke overname van Triamant of een schuldherschikking, met bijvoorbeeld een omzetting van schuld in aandelen.

Het is niet duidelijk hoeveel obligatiehouders er zijn. Er waren zo’n 50 aanwezigen op de vergadering en ongeveer evenveel digitaal. De jongste jaarrekening van Triamant Finance (over 2021) vermeldt onder ‘overige leningen’, een balanspost die wel eens wordt gebruikt voor dergelijke effecten, een bedrag van 18,6 miljoen euro. Robrechts kon dat cijfer eerder deze week niet meteen bevestigen. Meerdere beleggers zouden ingetekend hebben voor zo’n 300.000 euro.

Obligatiehouders Triamant riskeren geld te verliezen. De Tijd 6 juli 2023, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo