Zwitsers bouwen grote glasfabriek in Lommel

Investering van honderden miljoenen euro’s levert 300 directe jobs op

Het Zwitserse familiebedrijf Glas Trösch gaat een nieuwe glasfabriek bouwen in de Limburgse stad Lommel, goed voor 300 directe banen en een investeringsbedrag van honderden miljoenen euro’s.

De plannen voor de grote nieuwe fabriek werden dinsdagavond in Lommel voorgesteld aan de buurtbewoners. Het gaat om een serieuze investering. ‘Een bedrag met acht nullen, meer mag ik er niet over zeggen’, zegt Donald Eshuis, projectleider voor Glas Trösch. De fabriek zal 300 werknemers tellen, maar indirect zijn de activiteiten goed voor nog een duizendtal jobs, schat hij. Ze zal vlakglas maken dat door andere bedrijven wordt verwerkt tot bijvoorbeeld vensterglas. De productiecapaciteit komt overeen met glas voor 300.000 woningen.

Een glasoven is geen evidente investering: hij produceert ononderbroken en moet permanent warm worden gehouden. ‘Die moeten we de komende dertig jaar aan laten staan’, zegt Eshuis. In heel Europa, inclusief Rusland, zijn er maar een vijftigtal dergelijke basisfabrieken. ‘Tijdens de financiële crisis is een aantal oudere fabrieken in West-Europa gesloten, zodat daar minder capaciteit is. Nu zien we hier opnieuw meer vraag naar vlakglas vanuit de bouwsector. Om economische en ecologische redenen geniet lokale productie de voorkeur op het aanvoeren van glas uit bijvoorbeeld Oost-Europa of Azië.’

De aankondiging komt anderhalf jaar nadat het Turkse conglomeraat Ciner heeft beslist ook een grote glasfabriek te bouwen in Lommel. Dat project zal geen vlakglas maken, maar glazen en flessen (hol glas). Dat de twee glasgroepen onafhankelijk van elkaar voor Lommel kozen, is geen toeval. De regio is goed gelegen met een grote afzetmarkt, havens en grondstoffen in de buurt. De Kempen hebben een grote traditie in de winning van silicaatzand, het basismateriaal voor glasproductie, en zijn ook de thuisbasis voor de zandgigant Sibelco. ‘Er is plaats voor allebei: in de regio is zand genoeg en misschien kunnen we nog samenwerken’, zegt Eshuis.

De beste locatie

Ook de beschikbaarheid van een voldoende groot terrein van 35 hectare was cruciaal. ‘Er zijn niet veel mogelijkheden om zo’n fabriek van 600 meter lang te bouwen’, zegt Eshuis. ‘In België waren maar drie geschikte locaties en Lommel was veruit de beste.’ De fabriek komt op het terrein waar vroeger een glasfabriek van Philips stond.

Lommel heeft al een eeuw traditie in de glassector, zij het met wisselend succes. De oudste producenten van vensterglas, flessen en petroleumlampglas zijn verdwenen. De glasfabriek voor gloei- en tl-lampen van Philips en opvolger Emgo uit de jaren 60 werd in 2012 stopgezet. De doorstart onder de naam Ducatt, met veel steun van de Vlaamse overheid (LRM en PMV) en de ondernemers Urbain Vandeurzen en Noël Essers, mislukte.

Eshuis ziet de komende jaren wel een grote toekomst voor vlakglas, vooral dankzij de energietransitie. ‘Er zijn nog zeer veel woningen in de buurt met enkel en ouder dubbel glas. Driedubbel glas isoleert beter en zal nodig zijn om woningen energiezuiniger te maken.’

Glas Trösch houdt ook rekening met vraag uit de zonnepanelensector, die dun en zeer helder glas nodig heeft. ‘De zonnepanelensector is in Europa weggevaagd en grotendeels vertrokken naar China, maar zal terugkeren. Vooral Duitsland wil die industrie weer opbouwen. Studies tonen aan dat alleen al voor die Duitse plannen zeven nieuwe glasovens nodig zijn’, zegt Eshuis.
Glas Trösch is een discreet, ruim honderd jaar oud Zwitsers familiebedrijf waar de vierde generatie aan de knoppen zit. Het telt 6.000 werknemers in 13 landen. Het heeft vijf glasovens in Europa en een reeks glasverwerkende bedrijven. Enkele jaren geleden kreeg het voet aan de grond in de Benelux door de overname van Scheuten Glas uit Venlo, in de Nederlandse provincie Limburg . Dankzij die deal kreeg de groep ook een productievestiging in het Vlaams-Brabantse Diest. Met een zestigtal werknemers verwerkt ze vlakglas tot glasproducten.

ADRIAEN, D. Zwitsers bouwen grote glasfabriek in Lommel. De Tijd, 7 juni 2023, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo