België heeft op een na laagste inflatie van eurozone

Energieprijzen dalen veel meer dan eldersDe Belgische inflatie gemeten volgens de Europese definitie is in mei gedaald naar 2,70 %, blijkt uit cijfers van Eurostat. De inflatie is opvallend veel lager dan in de rest van Europa. In de eurozone bedroeg de inflatie gemiddeld 6,10 %. Luxemburg is met 2 pro%cent het enige land van de monetaire unie waar de inflatie nog lager is dan bij ons.

De inflatie in België is relatief laag omdat de energieprijzen hier fors dalen en in de rest van Europa veel minder. ‘De energie-inflatie bedroeg in mei min 32 % in België, tegenover min 1,70 % in de eurozone’, zegt Jana Jonckheere, inflatiespecialiste van de Nationale Bank.

Variabele contracten

Jonckheere merkt op dat schommelingen van de groothandelsprijzen voor gas en elektriciteit sneller doorsijpelen in de consumptieprijzen, omdat in vergelijking met andere landen meer variabele contracten worden gebruikt. Dat speelt in het voordeel van de Belgische consumenten als de groothandelsprijzen dalen, zoals nu, en in het nadeel als de prijzen stijgen, zoals in 2022.

De groothandelsprijs van aardgas is onlangs voor het eerst in twee jaar onder 25 euro per megawattuur gedaald. Volgens de Vlaamse energieregulator had begin dit jaar 68,40 % van de Vlaamse gezinnen een variabel contract voor elektriciteit en 66,70 % een variabel contract voor gas.

Ook de relatief lage accijnzen hebben tot gevolg dat de energieprijzen in België meer dalen. ‘Het aandeel van de grondstofprijs in de factuur weegt daardoor zwaarder in andere landen’, zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België.

Voorts signaleert KBC-econoom Johan Van Gompel dat energie in België in de indexkorf een groter gewicht heeft dan in de eurozone. Hij verwijst naar het hoger dan gemiddeld energieverbruik.

Naast de lage inflatie is woensdag nog goed nieuws gepubliceerd over de Belgische economie. De economische activiteit steeg in het eerste kwartaal met 0,5 procent, meldde de Nationale Bank. Dat is meer dan de eerste raming van 0,40 % die eind april is gepubliceerd en veel meer dan de groei van amper 0,10 % in de eurozone. Duitsland, de grootste economie van de eurozone, bevindt zich zelfs in een recessie. Daar kromp de economie in het eerste kwartaal met 0,30 %, omdat de gezinnen en vooral de overheid minder geld uitgaven.

De relatief hoge economische groei in België is onder meer te danken aan de consumptie van de gezinnen, die met 0,60 % toenam. Alle gezinnen samen hebben hun koopkracht in de eerste drie maanden van dit jaar flink zien stijgen, omdat zowat 1 miljoen loontrekkenden in januari een loonindexering van ongeveer 11 % kregen.

België is een van de weinige landen met een automatische loonindexering. Daardoor hebben de gezinnen in 2022 weinig koopkracht verloren en zullen ze het beschikbaar inkomen in 2023 aanzienlijk zien groeien. De keerzijde van de medaille is dat de bedrijven de loonkosten sneller zien stijgen dan in de buurlanden en daardoor hun concurrentiekracht zien dalen.

VERVENNE, W. België heeft op een na laagste inflatie van eurozone. De Tijd, 3 juni 2023, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo