Goud en euro werden op kousenvoeten pak duurder

De stille opmars van de euro en het goud viel wat tussen de plooien de voorbije weken door de bankencrisis. Goud is in enkele maanden 20 % duurder geworden, de euro 10 %. Dat is opvallend. Goed een halfjaar geleden was het nog groot nieuws dat de euro onder pariteit gezakt was: één ­euro was minder waard dan één dollar. Dat kwam omdat de Federal Reserve volop de rente verhoogde, terwijl de ECB nog aarzelde. Daarnaast was er de vrees dat de euro­zone door gastekorten wel eens een heel moeilijke winter tegemoet zou gaan, met een diepe recessie tot gevolg. Dat tweede bleef uit: er waren geen energie­tekorten. Meer nog: de gasprijzen gingen razendsnel ­omlaag, wat de Europese economie ademruimte gaf.

Maar de kerninflatie bleef in Europa wel hoog, waardoor de ECB zich gedwongen voelde om meer dan verwacht naar het rentewapen te grijpen. Wisselkoersen worden deels bepaald door de renteverschillen tussen de munten. Een hoge rente trekt geld van internationale beleggers aan, wat tot een duurdere munt leidt. Door de agressievere ECB nam het renteverschil tussen de eurozone en de VS af, waardoor de euro duurder werd.

Ook de bankencrisis speelde een rol. De grootste slachtoffers daarvan bevinden zich voorlopig niet in de eurozone, maar wel in de VS (Silicon Valley Bank) en in Zwitserland (Credit Suisse). Dat de Europese banken (voorlopig) standhouden geeft wat extra vertrouwen in de euro en de eurozone. Voor Europeanen is de duurdere euro goed nieuws. Grondstoffen die we in dollar betalen, zoals olie, worden ­relatief goedkoper, wat op zijn beurt ook nog eens de inflatie drukt. Reizen naar dollar­landen is ook minder duur.

Behalve de euro maakte ook goud een comeback. Dat piekte vorige week op 2.020 dollar, het hoogste niveau in dertien maanden. Toch is het geen recordprijs, die werd de voorbije jaren telkenmale op de piek van een crisis bereikt: tijdens de eerste grote coronalockdowns en de massale geldbazooka’s van de centrale banken in 2020, en bij de invasie van Oekraïne in 2022. Goud – de ultieme verzekeringspolis tegen groot geopolitiek onheil – zakte nadat de contouren van zo’n crisis vastgelegd waren snel in waarde. De huidige opmars is daarom wel opmerkelijk, omdat de goudprijs in oktober nog aan 1.650 dollar per troy ounce noteerde en er geen grote nieuwe crisis uitbrak.

Voor de huidige stijging zijn vier redenen.

  • Eén: er was en is de onzekerheid rond de banken. De goudbelegger ­redeneert: vallen er nog banken om? Neem ik dan niet beter wat meer goud op in mijn portefeuille?
  • De tweede reden is dat de ­inflatie hoog blijft en waardevast metaal zoals goud een goed alternatief vormt.
  • Ook centrale banken van China en Rusland zouden weer meer inzetten op de aankoop van fysiek goud.
  • Tot slot speelt ook de verzwakte dollar. Goud wordt verhandeld in dollar. Als die verzwakt en de vraag naar fysiek goud hoog blijft, dan stijgt goud in prijs.

 

Vrijdag verloren de dollar en het goud licht terrein na ­cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die werkgelegenheidscijfers waren beter dan verwacht. Daardoor bereiden beleggers zich voor op een extra rente­verhoging. De inflatie en eventuele problemen met banken zullen de verdere koers bepalen.

DECOCK, S. Goud en euro werden op kousenvoeten pak duurder. De Standaard, 11 april 2023, 16.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo