Goed loon blijft belangrijkste drijfveer

De Belg blijft conservatief in zijn beweegredenen om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Ondanks alle berichten rond het belang van welzijn op het werk, staat een goed loon nog altijd op de eerste plaats. Pas dan volgen werksfeer, werkzekerheid en een goede bereikbaarheid van de werkplek.

De uitzendgroep Randstad ondervroeg 8.761 werknemers in zijn jaarlijkse enquête naar de aantrekkelijkheid van een werkgever. 66 % zegt dat loon en voordelen een belangrijke rol spelen in zijn of haar keuze. Geen enkel ander criterium scoort hoger. Met de sterke stijging van de levensduurte kan vermoed worden dat het belang ervan de komende jaren niet zal afnemen, aldus de onderzoekers.

Sfeer en gezelligheid

59 % van de ondervraagden zegt ook veel belang te hechten aan de werksfeer, een goede work-lifebalance en werkzekerheid. Dat laatste vindt Randstad opvallend. Gezien de enorme krapte op de arbeidsmarkt kan je er immers vanuit gaan dat werknemers snel bij een andere werkgever terecht zouden kunnen, mochten ze hun huidige job moeten stopzetten. Het is dan ook een criterium waarvan je zou verwachten dat het vooral van belang is in tijden van economische tegenspoed.

Een ander opvallend gegeven: de locatie van het bedrijf blijft met 48 % op de vijfde plaats staan. Na de coronacrisis en de toegenomen mogelijkheid om aan thuiswerk te doen, zou nochtans verwacht kunnen worden dat de afstand tot het werk (of de bereikbaarheid ervan) minder belangrijk zou worden. Maar dat is niet het geval: “Hier moeten we in rekening brengen dat het thuiswerk slechts voor een, zij het grote, minderheid van 40 % à 45 % van toepassing is. Houden we daar rekening mee, dan is thuiswerk niet meer weg te denken in het aanbod van bedrijven naar (toekomstige) werknemers”, aldus nog Randstad.

VAN GEYTE, J. Goed loon blijft belangrijkste drijfveer. Het Laatste Nieuws, 20 april 2023, 29.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo