Cryptomunten in keurslijf

Nieuwe Europese wetgeving moet gebruikers van munten als bitcoin beschermen en criminelen ontmaskeren. De wantoestanden in de cryptosector aanpakken wordt pionierswerk.

Oplichters die waardeloze cryptomunten verkopen, digitale munten die gebruikt worden om criminele activiteiten te financieren of geld wit te wassen, grote handelsplatformen die van de ene dag op de andere omvallen door wanbeheer … De voort­durende misstanden in de cryptowereld zijn Europa al lang een doorn in het oog. Na anderhalf jaar onderhandelen zijn twee verordeningen aangenomen om misbruiken te beteugelen. Een ­wereldwijde primeur.

1 Wat heeft het Europees Parlement precies goed­gekeurd?

Het Europees Parlement zette donderdag bijna kamerbreed het licht op groen voor twee verordeningen. De ene staat in het EU-jargon ­bekend als de regulation on ­markets in crypto assets ­(Mica), de andere als de transfer of funds ­regulation (TFR).

Klinkt ingewikkeld, maar de gevolgen zijn concreet. De Mica-verordening legt regels op aan de uitgevers van cryptobeleggingen, de handelsplatformen waarop die beleggingen plaatsvinden en de digitale portefeuilles waarin cryptomunten worden bijhouden. Zij mogen bijvoorbeeld ­alleen nog actief zijn als ze een licentie hebben van een toezichthouder van een lidstaat. Cryptospelers moeten de identiteit van klanten bijhouden en die delen met de toezichthouder als die ­erom vraagt. Ze zullen informatie over hun energieverbruik moeten delen, om de klimaatimpact van de energieverslindende computerparken in kaart te brengen. Wie de regels aan zijn laars lapt, wordt door de Europese Bank­autoriteit aan de schandpaal genageld.

De TFR-verordening bepaalt dat voor elke digitale transactie de identiteit van zender en ontvanger moet worden bijgehouden, zoals bij een klassieke betaling. Zo wil Europa illegale praktijken tegengaan als witwassen of het ­financieren van terrorisme en criminaliteit. De verplichting geldt bij elke transactie, hoe klein ook. De Mica-verordening wordt vanaf juli gefaseerd ingevoerd, 18 maanden later gaan de TFR-regels in.

2 Welke digitale munten ­vallen onder de nieuwe ­regels?

De verordeningen gelden voor ­iedereen die in de EU handel drijft met drie types cryptomunten: digitale munten die als elektronisch geld kunnen worden gebruikt, utility tokens die kunnen worden ingeruild tegen producten of diensten en stablecoins. Andere populaire virtuele beleggingen, zoals non-fungible tokens (NFT’s), vallen buiten deze wetten.

Stablecoins zijn digitale munten waarvan de waarde is vastgeklikt aan een bestaande munt. Beleggers gebruiken ze als ‘tussenstation’, om cryptomunten die wel fluctueren in waarde – zoals de bitcoin – razendsnel te kunnen kopen of verkopen. Met dit type digitale munten waren de voorbije maanden veel problemen. Verschillende uitgevers ervan bleken in werkelijkheid onvoldoende achterliggende fondsen in kas te hebben, waardoor ook de waarde van hun munten veel minder stabiel was dan beloofd. Toen dat uitkwam, stortten sommige ineen.

Onder de nieuwe EU-regels worden de uitgevers van stablecoins verplicht om voldoende ­reserves in kas te houden, zoals een klassieke bank. Zo is de achterliggende waarde van hun munt effectief gegarandeerd.

3 Hoe slagkrachtig zijn deze wetten?

De regels gelden – uiteraard – enkel voor platformen die actief zijn in de Europese Unie. ‘Toch zullen deze wetten ook buiten de EU een effect hebben’, verzekert Europarlementslid ­Assita Kanko (N-VA), hoofdonderhandelaar van de TFR-regels. ‘Natuurlijk kunnen aanbieders van slechte wil zich nog altijd buiten Europa vestigen. Net daarom liggen de EU-regels in lijn met wetgeving die er ook ­elders zit aan te komen, zoals in Zwitserland en de Verenigde Staten.’ De voorbije jaren namen ook Singapore en Dubai strengere regels aan, China verbood crypto zelfs helemaal.

4 Hoe reageert de sector?

‘We zijn hier heel erg blij mee’, zegt Roy van Krimpen, die aan het hoofd staat van Binance Benelux. ‘De EU is de eerste regio die regels stelt die in meerdere landen zullen gelden. We moeten niet langer per land aan andere vereisten voldoen, maar kunnen ons overal tegelijk in regel stellen.’

VAN MAELE, P. Cryptomunten in keurslijf. De Standaard, 21 april 2023, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo