10 procent rijksten bezit 58 procent vermogen

De vermogensongelijkheid in België is groter dan verwacht

De verdeling van de vermogens van de Belgische gezinnen is aanzienlijk ongelijker dan de ramingen die tot nu zijn gepubliceerd. Dat blijkt uit het ondernemingsverslag van deNationale Bank. De 10 % rijkste gezinnen had de voorbije jaren 57 à 58 % van het totale nettovermogen in handen en de 20 % 70 tot 72 %.

Tot nu raamde de Nationale Bank de verdeling van de vermogens op basis van een driejaarlijkse enquête bij de gezinnen. Volgens de jongste enquête, die plaatsvond in 2020-2021, had de 20 % rijkste gezinnen ‘slechts’ 63 % van het totale vermogen in handen. De recentste raming van het aandeel van de 10 % rijkste gezinnen bedroeg 47 %, maar die cijfers dateren al van 2017.

De nieuwe raming van de vermogensverdeling is vooral gebaseerd op macro- economische statistieken. Ze is volgens de Nationale Bank betrouwbaarder dan de ramingen op basis van enquêtes, omdat ze de extremen beter capteert. Onderzoek toont aan dat sommige rijke gezinnen terughoudend zijn om deel te nemen aan enquêtes over het vermogen.Daarom zijn de rijken vaak ondervertegenwoordigd.

België is niet het enige land waar er grote verschillen zijn in rijkdom. De driejaarlijkse enquêtes van de Nationale Bank en andere centrale banken van de eurozone tonen aan dat de vermogensongelijkheid in België kleiner is dan het Europese gemiddelde. Het is mogelijk dat dat ook met de nieuwe cijfers zo blijft. Andere Europese centrale banken plannen net als de Nationale Bank nieuwe ramingen van de vermogensverdeling.

De Nationale Bank publiceerde vrijdag ook nieuwe cijfers over de omvang van het vermogen van de Belgen. Daaruit blijkt dat de forse daling van de aandelen- en obligatiemarkten het financieel vermogen sterk hebben doen slinken. In 2022 daalde het netto financieel vermogen met 95 miljard euro naar 1.136 miljard euro.

Het vastgoedvermogen steeg met ruim 80 miljard naar 1.823 miljard, berekende De Tijd op basis van de evolutie van de vastgoedprijzen. Alle Belgen samen hebben een totaal vermogen van zowat 2.959 miljard euro. Dat is gemiddeld 253.000 euro per inwoner en 578.000 euro per gezin. Maar die gemiddelden verbergen grote verschillen. De 10 % rijkste gezinnen bezit gemiddeld 3,3 miljoen euro.

De nieuwe cijfers zullen wellicht de discussie over een vermogens(winst)belasting aanzwengelen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil in het kader van een fiscale hervorming het tarief van de effectentaks verdubbelen tot 0,30 %.

VERVENNE, W. 10 procent rijksten bezit 58 procent vermogen. De Tijd, 15 april 2023, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo