Talentenval bedreigt Europese regio’s

Meer dan tachtig Europese regio’s dreigen verder achterop te raken door de inkrimping­ van de beroeps­bevolking.

De inkrimping van de beroeps­bevolking, een gebrek aan hoog­geschoolden en de uitstroom van jonge mensen speelt verschillende regio’s in de EU parten. Dat stelde de Europese Commissie dinsdag in een nieuw rapport. Het gaat vooral om gebieden in het oosten en zuiden van het continent, maar ook het noorden van Frankrijk en het oosten van Duitsland zitten in de problemen.

Daling beroepsbevolking

De lidstaten van de Europese Unie worden al jaren geconfronteerd met een krimpend aantal mensen op arbeidsleeftijd. Zo daalde de beroepsbevolking tussen 2015 en 2020 al met 3,5 miljoen mensen en naar verwachting zal die tegen het midden van de eeuw nog eens met 35 miljoen mensen krimpen. Maar hoewel de vergrijzing zich overal laat voelen­, verschillen de demografische ontwikkelingen aanzienlijk van regio tot regio.

Het rapport identificeert 46 regio’s die al in een zogenoemde ‘talentenval’ zijn beland. Die gebieden, goed voor 16 % van de EU-bevolking, kampen met een almaar snellere krimp van de beroepsbevolking, gecombineerd met een laag aantal hooggeschoolden. Het gaat om regio’s in Bulgarije, Roemenië en Hongarije, maar ook om het noordoosten van Frankrijk of regio’s in het oosten van Duitsland.

Daarnaast omschrijft het rapport nog eens 36 regio’s die in de toekomst in die talentenval dreigen te belanden, met name omdat ze geconfronteerd worden met een negatieve mobiliteit van mensen jonger dan veertig. Ze situeren zich onder meer in het centrum en het westen van Frankrijk, in Spanje, Polen en de Baltische staten. In die regio’s woont 13 procent van de EU-bevolking.

Antidemocratisch

Het is duidelijk dat die demografische ontwikkelingen de economische en sociale ontwikkeling van die regio’s bedreigen, maar er is volgens eurocommissaris voor Cohesie Elisa Ferreira ook een politiek­ aspect. ‘We weten uit de geografie van ontevredenheid dat we vaak antidemocratische gevoelens hebben in gebieden die vastzitten en die bevolking en dynamisme verliezen, omdat mensen het gevoel hebben dat de wereld hen niks te bieden heeft’, stelde ze.

Om deze regio’s te helpen, lanceert­ de Commissie een zo­genaamd Talent Booster Mechanism. Met proefprojecten en specifieke programma’s, de uitwisseling van expertise en goede praktijken en de inzet van middelen uit de Europese cohesiefondsen wil de Commissie die regio’s helpen om jonge mensen op te leiden, het aanwezige talent te behouden­ en nieuwe mensen aan te trekken.

Er behoren geen regio’s uit ons land tot de lijst van 82 regio’s met een (risico op) een talentenval. Dat geldt ook voor Nederland, Luxemburg, Ierland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk.

Talentenval bedreigt Europese regio’s. De Standaard, 18 januari 2023, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo