Belgische vissers mogen minder vissen op tong en pladijs in 2023

De Europese Commissie wil dat er volgend jaar minder gevist wordt op tong en pladijs. De vangstrechten voor wijting, schelvissen en kabeljauw nemen dan weer toe. “Onze vissers zijn gespecialiseerd in het opvissen van tong. De nieuwe visquota zijn dus een streep door hun rekening”, zegt minister van visserij Hilde Crevits (CD&V).

Elk jaar in december wordt er door de Europese Commissie beslist hoeveel vis de Europese lidstaten het volgende jaar mogen vangen in de verschillende zeegebieden. Voor de Belgische vissers is er beslist dat ze in 2023 minder tong en pladijs mogen vangen. Ze zullen wel meer kabeljauw, schelvis en wijting mogen vangen.

“Onze Belgische vissers zijn ontgoocheld”, laat Crevits weten, “De vangrechten voor tong zijn heel erg belangrijk. Ik maak me zorgen over de socio-economische gevolgen van de grote vangstbeperking op tong en pladijs. We hebben al in woelige wateren moeten vissen. We hopen dat de Europese Commissie alles op alles zet om de Belgische vissers te ondersteunen.”

Steunmaatregelen

“Het waren moeilijke onderhandelingen”, zegt Crevits. “Zeker omdat onze Belgische vissers moeilijk toegang hebben tot alternatieve visgronden door de Brexit.”

De minister hoopt dat de Europese Commissie er alles aan doet om de visserij in ons land leefbaar te houden. “De Commissie zal nagagaan hoe de leefbaarheid kan gegarandeerd worden met steunmaatregelen. Maar we hebben zeker voldoende vangstmogelijkheden zodat ieder nog een lekkere tong, pladijs of rog kan eten”, sluit Crevits af.

Ook rederscentrale teleurgesteld

Volgens de Rederscentrale heeft de Europese Commissie geen rekening gehouden met meer positieve en wetenschappelijk verantwoorde mogelijkheden voor de Belgische visquota. “Het is een gemiste kans om steun te geven aan onze sector die net als vele anderen te maken heeft met hoge uitbatingskosten door de grondstoffen- en energiecrisis”, reageert reder van de Z.98 Windroos en voorzitter van de Rederscentrale.

BEKIJK – Visser Steve Saevels: “Ons doel is meer op niet-gequoteerde soorten vissen”

MARTINEZ, F. Belgische vissers mogen minder vissen op tong en pladijs in 2023. vrt.be, 13 december 2022. Geraadpleegd op 14 december 2022 via vrt.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo