Geharmoniseerde consumptieprijsindex – december 2021

De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) bedraagt in december 6,60 % ten opzichte van 7,10 % in november.

De kerninflatie (inflatie zonder energie en onbewerkte levensmiddelen) bedraagt in december 2,40 % ten opzichte van 2,30 % in november.

De inflatie volgens de consumptieprijsindex (CPI) voor de maand december bedraagt 5,70 % ten opzichte van 5,60 % in november.

  • De subindices met de grootste positieve impact op de inflatie zijn gas, elektriciteit, huisbrandolie, motorbrandstoffen en tabak.
  • De subindices die deze maand de grootste negatieve impact hebben op de inflatie zijn woninghuur, vlees, kleding, verpleging in ziekenhuis, telecommunicatie, restaurants en cafés, brood en granen en farmaceutische producten.

 

Eurostat zal op 20 januari de geharmoniseerde consumptieprijsindex van november voor de EU-landen publiceren.
De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP)[1]bedroeg in december 6,60 % tegenover 7,10 % in november. De inflatie volgens de geharmoniseerde consumptieprijsindex met constante belastingvoet (HICP-CT)[2] bedroeg 5,90 % in december tegenover 6,40 % in november. Het verschil in inflatie tussen de HICP en HICP-CT is grotendeels te wijten aan de accijnswijzigingen op tabak en de tijdelijke btw-verlaging in de horeca. Met deze prijswijzigingen wordt geen rekening gehouden in de HICP-CT.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraag 2,40 % in december, tegenover 2,30 % in november en 2,00 % in oktober. De inflatie zonder energieproducten stijgt in december tot 2,30 % tegenover 2,10 % in november en 1,80 % in oktober.

De sterk toegenomen inflatie de afgelopen maanden is toe te schrijven aan de energieproducten. Energie heeft een bijdrage tot inflatie van 4,50 %.

Elektriciteit is nu 44,10 % duurder dan een jaar geleden. Aardgas is 97,00 % duurder op jaarbasis. De prijs van huisbrandolie is 49,50 % gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Inflatie en impact op inflatie voor de 12 hoofdgroepen

Op basis van de opsplitsing in de 12 hoofdgroepen wordt de hoogste inflatie in december gemeten voor “huisvesting, water en energie” (23,50 %). De laagste inflatie wordt genoteerd voor de groep “communicatie” (0,50 %).

De hoofdgroep die in december de grootste positieve impact heeft op de inflatie is “huisvesting, water en energie” met 3,50 procentpunt. De groep “voeding en alcoholvrije dranken” heeft de grootste negatieve impact uitgeoefend met -1,20 procentpunt.

Geharmoniseerde consumptieprijsindex – december 2021. statbel.fgov.be, 18 januari 2022. Geraadpleegd op 20 januari 2022 via statbel.fgov.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo