België inflatiekampioen in Europa

De hoogste inflatie sinds 1983 is vooral te wijten aan de spectaculaire klim van de energieprijzen

De levensduurte in België is in januari spectaculair toegenomen. De inflatie steeg naar 7,59 %, meldt het statistiekbureau Statbel. De zeer hoge inflatie is vooral te wijten aan de explosie van de energieprijzen. Energieproducten zijn gemiddeld 60,90 % duurder dan een jaar geleden. Vooral de prijzen van aardgas (+154,00 %), elektriciteit (+71,00 %) en huisbrandolie (+47,00 %) swingen de pan uit.

De zeer hoge inflatie heeft de koopkracht van de tegoeden van gezinnen op spaarboekjes en zichtrekeningen de jongste twaalf maanden met zowat 30 miljard euro doen dalen.

Het valt op dat de inflatie in België veel hoger is dan in de eurozone. Volgens internationaal vergelijkbare cijfers bedroeg de inflatie in december 6,60 % in België en 5 procent in de eurozone. Alleen in de Baltische staten was de inflatie nog hoger. In januari is de Belgische inflatie verder gestegen, terwijl economen voor de eurozone een daling naar 4,30 % voorspellen. De relatief hoge inflatie in ons land is te wijten aan de energieprijzen.

‘De prijs van huisbrandolie is in België gevoeliger voor de prijsstijging op de internationale markt, omdat in ons land minder accijnzen op stookolie worden geheven’, zegt Hélène Zimmer, econome van de Nationale Bank. Bovendien worden de hogere groothandelsprijzen van aardgas en elektriciteit sneller doorgerekend aan de consument dan in andere Europese landen, omdat hier meer variabele contracten worden gebruikt. Ook de beperking van de prijsstijgingen voor elektriciteit in Frankrijk speelt een rol.

Ludovic Dobbelaere van het Federaal Planbureau ziet nog een reden waarom de inflatie zeer sterk is gestegen. ‘Het gewicht van energieproducten in de index van de consumptieprijzen is in januari verhoogd.’ Statbel trok het gewicht van de energieproducten op van 8,47 naar 9,88 %. Vooral aardgas en huisbrandolie wegen nu zwaarder, maar ook elektriciteit en motorbrandstoffen winnen aan gewicht. De gewichten worden jaarlijks aangepast om representatief te blijven voor het gemiddelde consumptiegedrag.

De onderliggende inflatie (zonder energie en voeding) was in december nog lager dan het Europese gemiddelde. Maar het is verre van zeker dat dat zo blijft, omdat de dure energie via de automatische loonindexering doorsijpelt in hogere lonen en hogere prijzen van veel goederen en diensten.

De werkgeversorganisatie Voka waarschuwt dat de hoge inflatie de loonkosten in 2021 en 2022 samen met 8 procent of 12 miljard euro zal doen stijgen. De loonkostenhandicap tegenover de buurlanden dreigt daardoor op te lopen richting 14,00 %, waarschuwt Edward Roosens, de hoofdeconoom van het VBO.

VERVENNE, W. België inflatiekampioen in Europa. De Tijd, 29 januari 2022, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo