Geharmoniseerde consumptieprijsindex – oktober 2021

De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) bedraagt in oktober 5,40 % ten opzichte van 3,80 % in september.

De kerninflatie (inflatie zonder energie en onbewerkte levensmiddelen) bedraagt in oktober 2,00 % ten opzichte van 1,70 % in september.

De inflatie volgens de consumptieprijsindex (CPI) voor de maand oktober bedraagt 4,20 % ten opzichte van 2,90 % in september.

  • De subindices met de grootste positieve impact op de inflatie zijn gas, huisbrandolie, elektriciteit, motorbrandstoffen, tabak en pakketreizen.
  • De subindices die deze maand de grootste negatieve impact hebben op de inflatie zijn woninghuur, vlees, kleding, telecommunicatie, verpleging in ziekenhuis, brood en granen, fruit, restaurants en cafés en groenten.

 

Eurostat zal op 17 november de geharmoniseerde consumptieprijsindex van oktober voor de EU-landen publiceren.
De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP)[1] bedroeg in oktober 5,40 % tegenover 3,80 % in september. De inflatie volgens de geharmoniseerde consumptieprijsindex met constante belastingvoet (HICP-CT)[2] bedroeg 4,80 % in oktober tegenover 3,50 % in september. Het verschil in inflatie tussen de HICP en HICP-CT is grotendeels te wijten aan de accijnswijzigingen op tabak en de tijdelijke btw-verlaging in de horeca. Met deze prijswijzigingen wordt geen rekening gehouden in de HICP-CT.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraag 2,00 % in oktober, tegenover 1,70 % in september en 2,90 % in augustus. De inflatie zonder energieproducten stijgt in oktober tot 1,80 %, tegenover 1,50 % in september en 2,60 % in augustus.

De sterk toegenomen inflatie de afgelopen maanden is toe te schrijven aan de energieproducten. Energie heeft een bijdrage tot inflatie van 3,80 %.

Elektriciteit is nu 25,80 % duurder dan een jaar geleden. Aardgas is 77,50 % duurder op jaarbasis. De prijs van huisbrandolie is 78,40 % gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Inflatie en impact op inflatie voor de 12 hoofdgroepen

Op basis van de opsplitsing in de 12 hoofdgroepen wordt de hoogste inflatie in oktober gemeten voor “huisvesting, water en energie” (19,20 %). De laagste inflatie wordt genoteerd voor de groep “voeding en alcoholvrije dranken” (-0,40 %).

De hoofdgroep die in oktober de grootste positieve impact heeft op de inflatie is “huisvesting, water en energie” met 2,8 procentpunt. De groep “voeding en alcoholvrije dranken” heeft de grootste negatieve impact uitgeoefend met -1,3 procentpunt.

Geharmoniseerde consumptieprijsindex – oktober 2021. statbel.fgov.be, 16 november 2021. Geraadpleegd op 23 november 2021 via statbel.fgov.be.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo