Hoge stroomprijzen doen zonne-energie heropleven

Door de hoge elektriciteitsprijzen willen gezinnen weer investeren in zonnepanelen. De interesse was in het voorjaar volledig weggeëbd na de afschaffing van de terugdraaiende teller.

Installateurs van zonnepanelen krijgen sinds een paar weken weer kandidaten aan de lijn die zo snel mogelijk zonnepanelen op hun dak of in de tuin willen. Op die ­manier willen ze de hoge stroomprijzen ontlopen. Dat meldt Alex Polfliet van het energieadvies­kantoor Zero Emission Solutions.

Het ziet ernaar uit dat de hoge stroomprijzen voor een deel van de gezinnen zwaarder beginnen te ­wegen dan het debacle van de ­terugdraaiende teller van begin dit jaar. Polfliet vindt het wel nog wat pril om het al te hebben over een echt herstel van de investerings­bereidheid bij de gezinnen.

Pover jaar

De verkoop van zonne-energiestallaties aan gezinnen is dit jaar volledig ingestort nadat een uitspraak van het Grondwettelijk Hof was ­geresulteerd in de afschaffing van de virtueel terugdraaiende teller voor zonnepanelenbezitters met een digitale meter. Gezinnen ­waren amper nog bereid om te investeren in zonnepanelen. Ze hadden de indruk dat met de afschaffing van de virtueel terugdraaiende teller het rendement van zo’n ­installatie volledig onderuit werd gehaald.

De teller van de aangroei van de zonne-energiecapiteit in Vlaanderen eind oktober spreekt boek­delen. De voorbije tien maanden is er 135 megawatt aan zonne-capaciteit bijgekomen in Vlaanderen. Dat het nog om 135 megawatt gaat, is volgens Polfliet te danken aan de bedrijfsinvesteringen in zonne­panelen. Hij verwacht niet dat de recente vernieuwde interesse in zonnepanelen bij de gezinnen zal volstaan om te vermijden dat 2021 de geschiedenis ingaat als een ­pover zonne-energiejaar voor Vlaanderen.

Valse start

Het is meteen een gemiste start van het plan van de Vlaamse regering om van 2021 tot 2025 de zonne-energiecapaciteit in Vlaanderen op te trekken met 1.500 megawatt. Wat op jaarbasis neerkomt op telkens 300 megawatt extra.

De vernieuwde interesse in zonnepanelen komt er op een moment dat de teruglevertarieven voor de zonnestroom een pak hoger liggen dan twaalf maanden geleden. Dat is het tarief dat een energieleverancier wil betalen voor de stroom van de zonnepanelen die niet in huis zelf wordt verbruikt.

Een van de grote frustraties van heel wat zonnepaneleneigenaars met een digitale meter was dat de teruglevering van hun elektriciteitsproductie aan het net zo goed als niets opbracht. Vandaag is het probleem van de stroomoverschotten niet meer zo groot door de ­hogere teruglevertarieven, stelt Polfliet. Je hoeft dus niet meer alles uit de kast te halen om het zelf­verbruik van je zonnepanelen op te krikken.

SERTYN, P. Hoge stroomprijzen doen zonne-energie heropleven. De Standaard, 25 oktober 2021,
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo