Geharmoniseerde consumptieprijsindex – september 2021

De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) bedraagt in september 3,80 % ten opzichte van 4,70 % in augustus.

De kerninflatie (inflatie zonder energie en onbewerkte levensmiddelen) bedraagt in september 1,70 % ten opzichte van 2,90 % in augustus.

De inflatie volgens de consumptieprijsindex (CPI) voor de maand september bedraagt 2,90 % ten opzichte van 2,70 % in augustus.

  • De subindices met de grootste positieve impact op de inflatie zijn gas, huisbrandolie, elektriciteit, motorbrandstoffen, tabak en pakketreizen.
  • De subindices die deze maand de grootste negatieve impact hebben op de inflatie zijn vlees, kleding, brood en granen, woninghuur, fruit, telecommunicatie, verpleging in ziekenhuis en zuivelproducten.

 

Eurostat zal op 20 oktober de geharmoniseerde consumptieprijsindex van september voor de EU-landen publiceren.
De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP)[1] bedroeg in september 3,80 % tegenover 4,70 % in augustus. De inflatie volgens de geharmoniseerde consumptieprijsindex met constante belastingvoet (HICP-CT)[2] bedroeg 3,50 % in september tegenover 4,40 % in augustus. Het verschil in inflatie tussen de HICP en HICP-CT is grotendeels te wijten aan de accijnswijzigingen op tabak en de tijdelijke btw-verlaging in de horeca. Met deze prijswijzigingen wordt geen rekening gehouden in de HICP-CT.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraag 1,70 % in september, tegenover 2,90 % in augustus en -0,50 % in juli. De inflatie zonder energieproducten daalt in september tot 1,50 %, tegenover 2,60 % in augustus en -0,70 % in juli.

De sterk toegenomen inflatie de afgelopen maanden is toe te schrijven aan de energieproducten. Energie heeft een bijdrage tot inflatie[3] van 2,50 %.

Elektriciteit is nu 17,30 % duurder dan een jaar geleden. Aardgas is 48,90 % duurder op jaarbasis. De prijs van huisbrandolie is 58,10 % gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Inflatie en impact op inflatie voor de 12 hoofdgroepen

Op basis van de opsplitsing in de 12 hoofdgroepen wordt de hoogste inflatie in september gemeten voor “huisvesting, water en energie” (13,10 %). De laagste inflatie wordt genoteerd voor de groep “voeding en alcoholvrije dranken” (-0,70 %).

De hoofdgroep die in september de grootste positieve impact heeft op de inflatie is “huisvesting, water en energie” met 1,8 procentpunt. De groep “voeding en alcoholvrije dranken” heeft de grootste negatieve impact uitgeoefend met -1,0 procentpunt.

Geharmoniseerde consumptieprijsindex – september 2021. statbel.fgov.be, 15 oktober 2021. Geraadpleegd op 26 oktober 2021 via statbel.fgov.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo